dům

Původně obdélný dům č. e. 311 stojí zhruba ve střední části obce Rájec. Původně přízemní podstávkový zčásti roubený dům postavený na obdélném půdorysu je svým hlavním okapovým průčelím orientován směrem do zahrady. Pozdějšími patrovými přístavbami byl rozšířen na východ na zhruba čtvercový půdorys. Na východní straně hřebenu střechy vystupuje omítnuté komínové těleso s profilovanou hlavicí a nad západní pult střechy původního domu sedlový vikýř. Obytná část domu má roubené obvodové stěny. Okna v obytné části s podokenní římsou jsou osazena v líci, dvojitá, ven a dovnitř otvíravá, členěna do tvaru T s horní výklopným třítabulkovým křídlem (vnitřní okno je jednotabulkové). Jsou rámována jednoduchou dřevěnou šambránou. Vnější líc roubení je krytý bedněním ze svisle uložených prken, spojovaných na sraz. Styčné spáry prken jsou kryty latěmi. Základový práh roubení je uložený na omítané podezdívce vyrovnávající nerovnost pozemku. Podkroví obytné části budovy je vynášeno podstávkami, které obíhají pravostranně umístěnou světnici ze dvou stran. Hospodářská severní část domu je zděná. Severozápadní štítové průčelí je zděné. Přízemí je bez okenních otvorů, zděný štít prostupují dvě okenní osy. Okna jsou jednoduchá, jednokřídlá, ven otvíravá, čtyřtabulková, členěná subtilní příčlí ve tvaru latinského kříže. Orámována jsou prostou šambránou. Podélné jihozápadní průčelí, směřující do zahrady, má 5 os. Před hlavním vstupem do domu je vybudované dřevěné svisle bedněné zádveří s přelištováním pod sedlovou stříškou. Dveře jsou svlakové, dvoukřídlé, asymetrické, levé, dovnitř otvíravé. Hospodářskou levou část domu a roubenou pravou obytnou část se dvěma poli podstávky prostupují dvě okenní osy. Okna v hospodářské části jsou jednokřídlá, jednoduchá, dovnitř otvíravá, šestitabulková, osazená ve špaletě. Okenní osy jsou rámovány jednoduchou šambránou. Jižní štítové průčelí je dvouosé se dvěma poli podstávky. Štít obložený eternitovou šablonou prostupují 2 okenní otvory. Okna jsou nová, jednoduchá, dvoukřídlá, čtyřtabulková, osazená v líci. Jižní průčelí přístavby je patrové. Přízemí je zděné, patro hrázděné, obedněné s přelištováním. Prostupují ho 2 okenní osy. Okna v patře jsou jednoduchá, 6 tabulková, pevná, s dvoutabulkovým větracím křidélkem, jsou orámována dřevěnou jednoduchou šambránou. V přízemí jsou okna umístěna ve špaletě, dvoukřídlá, ven otvíravá, jednoduchá, čtyřtabulková (dolní tabulka je dvojnásobné výšky než horní). Východní průčelí přístavby je jednoosé. Patro je hrázděné a přízemí zděné s dvoukřídlými pravými ven otvíravými svisle bedněnými vraty s přelištováním. Patro je hrázděné s jednou okenní osou. Okno je jednoduché šestitabulkové v líci. Šambrána a podokenní římsa jsou ze dřeva. Štít je bedněný se svislým přelištováním s obdélným větracím otvorem v horní části Zděné východní průčelí mladší přístavby je patrové. Východní průčelí má v patře dvě okenní osy. Okna jsou jednokřídlá, šestsitabulková umístěná ve špaletě. Okenní osy jsou rámovány jednoduchou šambránou a pásovou podokenní římsou. V přízemí, při levém okraji průčelí, jsou asymetricky umístěné svlakové dveře, ven otvíravé, levé s prkennou šambránou. Severní průčelí mladší přístavby je patrové, jednoosé. Okno v patře je totožné s okny na východním průčelí, v přízemí je v rohu původního domu přistavěn záchod pod pultovou plechovou střechou, vlevo je úzké jednokřídlé ven otvíravé okno. Část štítu nad střechou původního domu je pobita eternitovými šablonami s větracím otvorem. K severnímu průčelí bylo přistavěno vysoké těleso tahového komína.