dům

Obdélný dům č. e. 312 stojí zhruba ve střední části obce Rájec. Přízemní podstávkový dům s polopatrem je zasazen do stoupajícího terénu parcely. Svým jihovýchodním štítovým průčelím je orientován směrem k místní komunikaci. Nad jihozápadní pult sedlové střechy vystupují dva sedlové vikýře a nad hřeben střechy jedno komínové těleso. K podélné jihozápadní straně směrem do zahrady přiléhá k objektu z kamene vyzděná terasa, která překonává výškový rozdíl mezi terénem a vstupem do objektu. Na terasu vede přístupový chodník zakončený rampou. Obytná část domu s hrázděným polopatrem má roubené obvodové stěny. Podstávky obíhají pravostranně umístěnou světnici ze dvou stran. Vnější líc roubení je krytý bedněním ze svisle uložených prken, spojovaných na sraz. Styčné spáry prken jsou kryty latěmi. Základový práh roubení je uložený na podezdívce z masivních, kamenicky opracovaných pískovcových bloků. Podkroví obytné části budovy je vynášeno podstávkami. Polopatro u jihozápadního průčelí obytné části a jihovýchodní štít s polopatrem jsou hrázděné konstrukce. Hospodářská levá část domu a jeho severovýchodní průčelí jsou zděné z neomítaného kamene. V celém objektu jsou okna jednokřídlá čtyřtabulková, osazena v líci v jednoduchých šambránách s podokenní římsou, členěná subtilní příčlí ve tvaru latinského kříže. Ve zděné části jsou okenní osy rámovány jednoduchým ostěním a v něm osazeny ve špaletě. Jihovýchodní štítové průčelí je trojosé se dvěma poli hladké podstávky v přízemí. První okenní osa zprava se nachází ve zděné části domu a další dvě okenní osy patří k části roubené. Hrázděný štít prostupují 2 okenní otvory. Okna jsou jednoduchá, jednokřídlá, čtyřtabulková, osazená v líci. Orámována jsou prostou dřevěnou šambránou. Horní část štítu je bedněna s přelištováním. Podélné jihozápadní průčelí, směřující do zahrady, má 5 os. Před hlavním vstupem do domu je vybudované dřevěné zádveří se sedlovou stříškou. Hospodářskou levou část domu a roubenou pravou obytnou část se dvěma poli podstávky prostupují dvě okenní osy. Ke zděnému severozápadnímu štítovému dvouosému průčelí, byla přistavěna garáž s pultovou plechovou střechou a navazující krytou terasou. Zděný štít prostupují v dolní části dvě okenní osy Okna jsou jednoduchá, jednokřídlá, čtyřtabulková, dovnitř otvíravá, osazená ve špaletě. Orámována jsou kamenným ostěním s podokenní římsou. Horní část štítu je bedněna s přelištováním. Zděné neomítané podélné severovýchodní průčelí směrující ke komunikaci prostupují v jeho jižní části 3 okenní osy rámované kamennými ostěními.