kostel Narození sv. Jana Křtitele

Bývalá hornická obec, obyvatel zabývajících se těžbou stříbra, se rozkládá na levém břehu Labe. První zmínka pochází z roku 1186. Kostel Narození sv. Jana Křtitele byl postaven téměř ve středu vsi na návrší, severně od železniční dráhy Praha – Podmokly, která od poloviny 19. století podélně předěluje obec Roztoky. Kostel je obklopen hřbitovem, na jehož ploše se dochovalo několik poškozených náhrobků z 19. století (na východní straně kněžiště jsou osazeny dvě malé náhrobní desky, u jihozápadní a jihovýchodní stěny lodi je po náhrobníku a před závěrem presbytáře stojí pomník obětem I. světové války). Přístup ke kostelu umožňuje od severovýchodu přímé schodiště, které je rozděleno třemi mezipodestami na čtyři části. Umožňuje pohodlný nástup na terénní vyvýšeninu. Bylo postaveno do mírného oblouku z jednoduše opracovaných 16 pískovcových schodišťových stupňů v rytmu odspodu 4-3-3-6. Kostel postavený roku 1857 je zasvěcený „Narození sv. Jana Křtitele“, které získal po původním kostelu. Jedná se o jednolodní centrální zděnou neorientovanou stavbu (presbytář míří k severu a hlavní průčelí k jihu - k Labi) s osmibokou lodí, jejíž čtyři delší stěny jsou zakončeny poměrně nízkými trojúhelnými neoddělenými štíty a prolomeny vždy trojicí úzkých obdélných oken zaklenutých plným obloukem v patře. Dřevěné výplně jsou vertikálně děleny na 4 tabulky, kde horní tabulka je zakončena jeptiškou. Okenní otvory jsou rámovány vpadlou šambránou čtvrtkruhového profilu s obvodovou lištou. Hlavní jižní průčelí prostupuje v přízemí pravoúhlý profilovaný vstupní portál orámovaný pilastry vrcholící okřídlenou profilovanou segmentovou římsou. Výplní jsou rámové pravoúhlé dvoukřídlé dovnitř otvíravé levé dveře s neogotickým dekorem slepé kružby ve čtyřech výplních. V půlkruhové supraportě portálu se nachází klasicizující reliéf dvou jelenů pasoucích se u fontány před kokosovými palmami. V trojúhelníkovém štítě, nad prostředním z trojice oken, je umístěný reliéf latinského kříže. Východní průčelí je architektonicky řešeno stejně jako průčelí hlavní. Jen půlkruhová supraporta portálu byla nahrazena termálním oknem s výplní ve tvaru neogotické kružby. Západní průčelí prostupuje ve spodní části termální okno a v trojúhelníkovém štítě nad prostředním z trojice oken se nachází na koso umístěné okénko čtvercového tvaru. K severnímu průčelí je přistavěn nižší pětiboký presbytář se třemi okenními osami. Je krytý sedlovou, nad závěrem zvalbenou střechou. Obdélná okna na západě a východě jsou zaklenuta plným obloukem, který je na fasádě rámován bosáží vytaženou v omítce. Dřevěná výplň v okně, které prostupuje severní stěnou presbytáře a je dělena vertikálně prutem na dvě části a je dělena na 12 okenních tabulek. Horní tabulky jsou zakončeny jeptiškami a vrcholí kružbou. Všechna nároží jsou bosována. Střecha krytá pálenými bobrovkami na husté laťování nese uprostřed nad lodí osmibokou svisle s přelištováním bedněnou věžičku se čtyřmi obdélnými okny s žaluziemi a s mědí pobitou mansardovou stříškou jehlancového tvaru.