kaple

Klasicistní kaple stojí ve vesnici Úpoř, která je součástí obce Světec v teplickém okrese. Jádro obce je tvořeno hlavní komunikací vedoucí severní částí obce. Kolem komunikace se nachází jediná rozvolněná zástavba s převažující okapní orientací. Většina domů je zděná a patrová. Kaple stojí v severní části obce v blízkosti návsi, je umístěna v jižní části parcely č. 4, a tvoří její jižní hranu. Samotný pozemek kaple má číslo 56. Vedle pozemku kaple se nachází pozemek č. 57/1, kde se nachází obytná budova. Jedná se o obdélnou žlutě omítnutou kapli pocházející z druhé poloviny 19. století. Kaple je zastřešena sedlovou střechou, která je nad závěrem zvalbená, krytinu tvoří režná bobrovka. Hlavní jihozápadní průčelí směřuje ke komunikaci. Průčelí je zakončeno projmutím štítem a zvoničkou s půlkruhem zaklenutými okenními otvory a se stanovou střechou. Průčelí předstupuje mělký rizalit, ve kterém se nachází vstupní portál s profilovanou supraportou a je vyplněn dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Průčelí obíhá korunní profilovaná římsa se štukovými čabrakami. Pravé boční průčelí je tvořeno jedním segmentově zaklenutým okenním otvorem vyplněným tabulkovým sklem s profilovaným ostěním. Levé boční průčelí je tvořeno stejně jako pravé boční průčelí. Na levé průčelí navazuje rohem obytná budova, ke které se svažuje sokl kaple. Ve spodní části se nachází klenutý otvor vedoucí do prostoru pod kaplí.