sousoší sv. Jana Nepomuckého

Sousoší je tvořeno soklovou architekturou v podobě centrálního pilíře kruhového půdorysu se třemi vysazenými okosenými nárožími na volutových konzolách, na nichž původně spočívaly podživotní plastiky tří andělů s atributy (dvě odcizeny, poslední byla před 12 lety sejmuta a deponována). Centrální část je lehce převýšená díky subtilnějšímu nástavci a završená lehce nadživotní postavou sv. Jana Nepomuckého v dynamickém rotačním pohybu s lehce vzedmutými záhyby rochety vířícími kolem těla. Levá ruka přidržuje na předloktí masivní krucifix, na který světec s natočenou hlavou shlíží oddaným pohledem, pravá splývající podél těla lehce vzad přidržuje kvadrátek. Na jednotlivých stranách soklu se nacházejí na jihozápadní a jihovýchodní straně nízké reliéfy představující svržení Jana z Pomuka z mostu do Vltavy a pravděpodobně vězení budoucího světce v podobě pohledu do nízkého interiéru taškovou krytinou pokrytého objektu. Na severní straně je umístěna oválná nápisová kartuš vroubená reliéfní páskovou ornamentikou s vrapováním a zbytky akantu. Jediný z dochovaných andělů z nároží architektury nese atribut sloupu – symbolu stálosti a statečnosti, jež je zřejmě odkazem na Janovu neústupnost v otázce požadovaného vyzrazení zpovědního tajemství královny Žofie (ve svatojanské ikonografii atribut poměrně ojedinělý). Sousoší je zhotoveno z kvalitního křemičitého pískovce okrového zabarvení a původně bylo nepochybně polychromováno, neboť ve vpadlých liniích nápisu se ještě zachovaly drobné pozůstatky původního zlacení a na tektonických liniích reliéfů páskách volut a pod relikty červenavého zabarvení. Sousoší se dnes nachází v bezprostředním sousedství silniční komunikace Světec – Kostomlaty, od které je odděleno několika žulovými patníky, na terase vyrovnávající sklon terénu a lemované profilovanými prvky osazenými při úpravě r. 2008.