památník odboje

Mezi obcemi Vysoké Pole a Drnovice je místo zvané Ploština, kde až do roku 1945 stávala pasekářská osada. Osada byla za přechovávání a podporu partyzánů vypálena německými okupanty. V roce 1975 byl realizován Památník protifašistického odboje v Ploštině. Podstatnou částí je tvořen obdélným nízkým plateau, na čelní straně přístupným schodištěm s šesti stupni a asymetricky pohledově vlevo v zadní části druhým schodištěm stejného rozsahu. Bezprostřední prostor kolem památníku je obehnán širokým chodníkem z kladených šesti řad kachlí o rozměrech 30 . 30 cm. Boční ramena plateau o výšce cca 0,5 m, jsou doplněna kolmo včleněnými hranoly, jejich vnější čela nesou názvy míst vojenských operací. zleva č.1 DUNKERQUE č.2 TRI DUBY č.3 SOKOLOVO č.4 I. ČS. PART. BRIGÁDA BENGAZI OSTRAVA CHARKOV JANA ŽiŽKY TOBRUK DUKLA KYJEV VELKÉ KARLOVICE MARNE ZOLNÁ JASLO VRÚTKY ATLANTIK BALTIK zprava č.1 nepřístupná porostem č.2 BRANDENBURG č.3 BRNO Q KOUN.KOLEJE č.4 RAVENSBRUCK BAYREUTH BERLIN Q PLOTZENSEE SVATOBOŔICE GOLLNOW PRAHA Q PANKRÁC TEREZÍN BRZEG WROCLAW OSVĚTIM Horní plocha památníku je rozdělena asymetricky na nestejně velké poloviny přístupovým dlážděným chodníkem k vlastnímu pomníku, tvořeném nízkou podestou ve tvaru pěticípé hvězdy, na jejich hrotechjsou předsazeny betonové pylony široké paty s gradujícím zýžením směrem k vodorovnému vrcholu. Ve středu plošiny, přístupné na čelní straně zlomu schodištěm o pěti stupních je umístěna ve středu menší pěticípá hvězda z mramorových dílců, pod níž se nacházelo těleso věčného ohně. V ose za ní je položena kamenná reliéfní a nápisová deska mírného sklonu. V rozsahu horních dvou třetin ji tvoří reliéf pěticípé hvězdy s motivem srpu a kladiva, pod níž jsou zkřížené dva samopaly, v ploše pak lipové ratolesti. Pod reliéfem je sekaný majuskulní nápis ve znění: “VAŠE OBĚTI/ NAŠE SVOBODA”. Před památníkem je pohledově vpravo umístěn mramorem obkládaný sokl se zúženou podsunutou paticí a ve vrchlu nízkou podestou. Na přední straně je sekaný majuskulní nápis ve znění: “BOJEM A OBĚTMI KE SVOBODĚ”. NA soklu je umístěna socha partyzána (kopie), signována na pravé straně podnože VINC. MAKOVSKÝ / 1947. Figura výrazného kontrapostu s vahou na pravé noze s vysunutou levou nohou se horní polovinou těla naklání výrazně nad pravou nohu. Oblečen v jednodílné kombinéze výsadkářů a vysokých bot, třímá pravicí samopal, zavěšený přes levé rameno a levicí přidržuje kytici květů. Přes hruď má zavěšenu brašnu, spočívající na levém boku. Zadní část postavy je členěna brašnami na opasku. Vlevo od přístupového chodníku k soše a památníků je podél komunikace přízemní sokl s upevněnou kovovou plaketou s nápisem ve znění: “DNE 19. DUBNA 1945 ZDE NĚMEČTÍ FAŠISTĚ VYPÁLILI PASEKÁŘSKOU OSADU PLOŠTINA V PLAMENECH ZAVRAŽDILI 9 OSOB Z DRNOVIC 7 OSOB Z VYSOKÉHO POLE 2 OSOBY Z POZDĚCHOVA 3 OSOBY Z ÚJEZDA 1OSOBU Z LAČNOVA A PĚT OSOB Z TICHOVA” Ve středním poli navazuje text ve znění: “V OKRESE ZLÍN BYLO ZATČENO A VĚZNĚNO V KONCENTRAČNÍCH TÁBORECH A VĚZNICÍCH 1904 OBČANU Z TOHO BYLO 1054 POPRAVENO NEBO NÁSLEDKEM MUČENÍ ZEMŘELO” Poslední pravé pole nese text ve znění: “PŘI OSVOBOZOVÁNÍ OKRESU ZLÍN PADLO 124 VOJÁKU SOVĚTSKÉHO SVAZU 94 RUMUNSKÝCH VOJÁKU 51 OS. OBČANU BOJU / OS. ZAHRANIČNÍCH ARMÁDÁCH V EVROPĚ, AFRICE A JINDE SE ZÚČASTNILO Z OKRESU 95 OBČANU, Z NICHŽ 41 PADLO.”