hrobka hrabat Chotků z Chotkova a Vojnína

Centrální z cihel zděná stavba stojící na obdélném půdorysu s jehlancovou střechou. Umístěná je na severním okraji areálu bývalého hřbitova při kostele sv. Václava ve Valtířově. Hrobka je provedena v novogotickém stylu, kdy je základní hranolová hmota vertikalizována štíty a opěráky na všech čtyřech průčelích obdobně. Po stranách v nároží jsou vždy dva na sebe kolmé dvakrát zalamované opěráky s kamennou stříškou končící skoro pod úrovní korunní římsy. Stejně řešené opěráky jsou umístěny ve střední části každého průčelí. Pole mezi nimi je vyplněno velkým oknem s hrotitým obloukem s kružbou, kvadrilobem a svislými pruty. Východní strana má okno nižší, spodní část je vyplněna sedlovým kamenným portálem se vstupními dovnitř otevíravými dveřmi. V ose každého z průčelí se tyčí ve střešní rovině trojúhelný štít s úzkým oknem s kamenným ostěním a hrotitým obloukem. Štít je zakončen kamenným křížem. V severním štítu je nápisová deska s reliéfním nápisem v českém znění: „Karel hrabě Chotek, nejvyšší purkrabí Čech k poctě a památce vystavěla jeho manželka Maria hraběnka Chotková, rozená hraběnka Berchtoldová v roce 1869.“ Centrální vrchol střechy je ozdoben masivní gotizující kovovou kytkou. Stavba je neomítaná, pohledově se uplatňují ostře pálené cihly, sokl je z kamenných kvádrů, ve styku s cihlami mírně zkosených. Střecha je kryta patinovanou měděnkou.