dům

Dům č. p. 1 se nachází v jihozápadní části obce, jde o objekt se dvěma zděnými patrovými přístavbami. Vlastní dům je tradičně trojdílný, chlévového typu, dvoutraktový. Obytný díl má zděné přízemí a roubené patro, na západě je rozšířen o zděný patrový přístavek. Na zděnou síň je nastavěn a napojen zděný zadní díl, jehož první patro a hřeben střechy sahají výše, než je tomu u dílu předního. Dům pak doplňuje přístavba chléva s dílnou situovaná kolmo k zadnímu dílu – obě její podlaží jsou nižší než u vlastního domu. Nejvýraznějším prvkem je roubené patro obytného dílu a bedněný ozdobně vyskládaný jižní štít. Zděné hladké bílošedé fasády zadního dílu domu jsou klasicistně jednoduché, členěné okenními a dveřními osami s pásovými šambránami a mezipatrovou římsou. Všechny části domu mají sedlovou střechu, střecha obytného dílu domu je protažená i nad zděný přístavek u jihozápadního nároží. Krytinou jsou dvojitě kladené bobrovky a drážkové tašky.