turistická chata na Šerlichu

Na vrcholu planiny samostatně stojící budova obdélného půdorysu. Průčelí k polské hranici dvoupatrové, v přízemí 14 os, 6. osa vchod do chaty v úskoku, 9. a 11. osa také vchodová. Okna čtyřtabulková. Celá chata obložena plechem ve tvaru čtvercových šablon eternitu. 6. a 7. osa je dřevěná a mírně vysunutá s pultovou střechou krytou plechem. Přízemí je vysunuto, pak 1. patro v úskoku a nahoru se zužující. 7 os. 3. - 7. osa malá okénka, pultová střecha, pak 2. patro se 4 osami, 3. a 4. osa malá okénka, střacha valbová až do kýlové, vikýř ve tvaru volského oka, plech, hřeben rovnoběžný s průčelím. Levý bok : v přízemí 4 osy, 1. - 3. osa vícetabulková. 1. patro - 2 osy, okna dvoukřídlá, 2. patro - 1 osa. Všude plech. Kolem celé budovy obíhá kamenný sokl, který na druhém průčelí vybíhá do údolí. Průčelí do údolí dvoupatrové. V přízemí 6 os, 1. - 3. osa mírně vysunuta, okna čtyřtabulková, 4. - 6. osa mnohotabulková. Vpředu kamenná terasa, k ní vpravo schodiště s pilířem na nároží, na něm na pískovcových deskách nápis - (nahoře) TGM, (uprostřed) PROJEKT. ARCH. /BOHUSLAV FUCHS/BRNO STAVITEL/V.A.F. CAPOUŠEK/HRADEC KRÁLOVÉ. (dole) POSTAVIL KLUB / čsl. TURISTU - ODD:/HRADEC KRÁLOVÉ/ZA SOUČINOSTI / TURISTICKÉ ŽUPY / ORLICKÉ R. 1925. 1. patro - 6 os, 1. - 3. osa opět vysunutá, patro je v úskoku. 2. patro opět v úskoku - 4 osy, 1. - 2. osa vysunuta. Na pravém nároží vysunutí v přízemí a na pravém nároží segmentově zaoblené opěráky. Pod terasou vlevo dveře do kotelny, vpravo dva otvory pro uhlí, plochostropé. Pravý bok : vlevo vysunuté přízemní křídlo se 3 osami, 1. a 2. osa v úskoku, 3. osa okenní luxfery a je kamenná. Nad tím na střeše trojúhelný vikýř, střecha valbová, plech. Vlastní chata v 1. patře 3 osy v úskoku, ve 2. patře 2 osy v úskoku. Střecha : valbová, kýlová krytá plechem.