dům

Řadový dům je součástí protáhlého bloku mezi hlavním děčínským náměstím a prostorem pod tzv. Dlouhou jízdou a Růžovou zahradou před kostelem Povýšení sv. Kříže. Fasádou se obrací již do úzké části Křížové ulice, proti bočnímu průčelí kostela. Pozemek nepatrně klesá směrem k východu, dům se s klesáním vyrovnává v soklové partii. Dvorní průčelí má přízemí polozapuštěné. Dvoupatrová budova obdélného půdorysu je kryta nesymetrickou sedlovou střechou. Hlavní průčelí je orientované k jihu. Dům je zděný, hladce omítaný. Čelní fasáda má pastelově oranžovou barevnost s tmavšími aktivními a světlejšími pasivními prvky. Dvorní fasáda je bílá, se šambránami šedohnědými. Střecha je kryta červenými keramickými taškami. Z přední strany je osazena sedlovým vikýřem navazujícím na trojúhelný štítový nástavec a čtyřmi střešními okny. Zezadu větším sedlovým vikýřem se sdruženým oknem a dvěma menšími po stranách. Uliční fasáda je osově souměrná, bohatě architektonicky členěná. Sokl je hladký, přízemí je opatřeno bosáží, následuje mezipatrová římsa. Obě patra spíná vysoký řád, dvě dvojice iónských pilastrů rámujících střední okenní osu. Výrazná korunní římsa je profilovaná jako kladí, které je nad střední částí vzduté do trojúhelného nástavce. Průčelí má pět okenních os. Nad okny v přízemí se bosáž sbíhá do klenáků. Nad okny v patře se střídají trojúhelné a půlkruhové suprafenestry. Boční trojúhelné frontony jsou podepřené řadou akantů, střední naopak volutovými konzolkami a podložený mezilehlým nápisem. Půlkruhové suprafenestry jsou vpadlé, s reliéfními štukovými vějíři resp. poloslunci. Okna druhého patra jsou opatřena v první, třetí a páté ose podokenními římsami. Korunní kladí má ve vlysu štítek s datací, štítový nástavec je zvýrazněn podložením zubořezem. Prostě rámovaný vstup má supraportu s výraznou římsou, podepřenou konzolkami s reliéfy akantů a mezilehlým štítkem s řadou pěti osmicípých hvězd. Dvoukřídlé dveře jsou kovové, rovněž empírově výrazně zdobené, se sluncovými motivy.