bývalý špitál

Budova se nachází v samém jádru města Děčína, poblíž kostela Povýšení sv. Kříže. Jeho východní krátké koncové průčelí s rizalitem je součástí dominantní trojdílné kulisové kompozice, která je spoluutvářena spodní bránou tzv. Dlouhé jízdy k zámku a bránou do Křížové ulice vedoucí ke zmíněnému kostelu. Terén zde stoupá směrem k západu, objekt se s ním vyrovnává pomocí ustupujícího soklu. Jižní podélná fasáda se obrací do pěší zóny Křížové ulice. Severní, tedy zadní podélná fasáda naopak do otevřeného dvora, ohraničeného živým plotem. Dvůr je předělen vstupní osou chodníku na zatravněnou část a zpevněné parkoviště. Jedná se o jednopatrovou stavbu, na východním konci s vysokým soklem. Budova je protáhle obdélná, ukončuje uliční řadu. Ke koncovému průčelí je v ose připojen rizalit přibližně čtvercového půdorysu. Budova je zděná, omítaná. Oranžovo okrové barvy pomocí třech odstínů akcentují tektoniku fasád. Střecha objektu je sedlová, na východě s valbou, nízká valba je rovněž nad rizalitem. Jako střešní krytina je užita novodobá režná pálená taška bobrovka kladená jednoduše. Střešní okna osazená v jedné řadě jsou buď jednotlivá, nebo sdružená po dvou či třech. Jižní a východní fasáda jsou komponovány symetricky, jednoduše rytmizovány pomocí pravidelných okenních os. Horizontálně jsou fasády členěny pouze soklem, pásovou mezipatrovou římsou a profilovanou římsou korunní. Pouze nároží jsou armována štukovou bosáží a rizalit navíc využívá lizénové rámy. Západní část severní dvorní fasády je utilitární, bez mezipatrové římsy. Okenní otvory jsou (kromě poloviny dvorní fasády) rámovány šambránou s širokou, jednou odstupněnou oběžnou lištou. Okna v přízemí jsou opatřena mříží osazenou v ostění, okna v patře parapetní tyčí pro osazení truhlíků.