sloup Panny Marie

Sloup se sochou Panny Marie Immaculaty a sochami světců se nachází na Husově náměstí před radnicí. V bezprostředním okolí je asfaltová plocha. Sloup je obehnán mřížovým železným plotem s vrátky a litinovými špičkami. V nárožích podstavce se původně nacházely čtyři sochy světců: sv. Jáchym, sv. Anna s Pannou Marií, sv. Josef s Ježíškem a sv. Jan Křtitel. V současnosti se zde nachází pouze sochy sv. Jáchyma a sv. Josefa, zbylé dvě jsou ztraceny, avšak zachyceny na historických fotografiích z roku 1957. Barokní sloup stojí na odstupňovaném podstavci, na jehož vysazených nárožích spodní etáže stávaly čtyři sochy světců (nyní jen dvě). Na něj navazuje hranolový dřík druhé etáže, válcový dřík s hlavicí a vrcholová socha Panny Marie. Soklová architektura druhé etáže je tvořena profilovanou patkou, hranolovým dříkem a profilovanou obvodovou římsou. Sokl je ze všech stran zdoben rytými obdélnými zrcadly. Dřík sloupu má dvojitou profilovanou patku, je opatřen mírnou entazí, je zakončen prstencem a hlavicí korintského typu. Na vrchu sloupu se na nízkém plintu nachází socha Panny Marie Immaculaty. Postava plastiky je esovitě prohnuta a stojí v kontrapostu s pokrčenou pravou nohou, jejíž chodidlo spočívá na krku draka s mohutným, oválným tělem, a ocasem ve tvaru spirály, směřujeící vzhůru u těsně vedle postavy Panny Marie. Figuře draka chybí kovová křídla. Světice Panna Maria má dlaně sepjaté před tělem. Kolem hlavy má svatozář s dvanácti hvězdami. Ohlíží se přes pravé rameno směrem dolů. Její výraz je klidný, s lehce se usmívajícími rty. Vlasy jsou jemně zvlněné. Je oděna ve splývavém šatu s pláštěm přehozeným přes levé rameno. Na podstavci sloupu se křížem naproti sobě dochovaly dvě sochy nápisy na plintech - u sv. Josefa nápis „S:IOSEPHVS“ a na plintu sv. Jáchyma nápis „S:IOACHIMVS“. Esovitě prohnutá postava sv. Josefa stojí v kontrapostu s odlehčenou pravou nohou. Mezi ukazovákem a palcem pravé ruky zřejmě držel Josef svůj atribut, nejspíše lili, která nyní chybí. Na levé ruce drží malého Ježíška, který má pozvednutou levou ruku v gestu žehnání se vztyčeným ukazovákem a prostředníkem. Ježíšek má krátké kučeravé vlasy, buclaté tělíčko a překřížené nožičky. Josef k postavě dítěte naklání jemně hlavu. Tvář sv. Josefa lemují zvlněné vlasy spadající na ramena a plnovous. V obličeji má klidný výraz a na čele dvě vodorovné vrásky. Je oděn ve splývavém oděvu s pláštěm, přehozeným přes levou ruku, na které drží Ježíška. Na nohou má boty vysoké pod kolena s ohnutým okrajem s rozparkem. Postava sv. Jáchyma stojí s předkročenou levou nohou. V levé ruce drží u boku zavřenou knihu, v pravé dlani chybí atribut (hůl?). Sv. Jáchym je oděn ve splývavém šatu, svázaném v pase, kolem levé ruky má obmotaný plášť, který mu vlaje kolem zad. Na nohou má sandáley. Je zobrazen jako starší muž s pleší na temeni a krátkými zvlněnými vlasy na zbytku hlavy. Bradu mu zdobí dlouhý vlnivý plnovous. Jeho pohled směřuje do strany, za vykročenou pravou nohou. Ztracená socha sv. Anny s Pannou Marií je zachycená na snímku z roku 1957. Na plintu pod sochou je nápis: „S:ANNA“. Postava sv. Anny stojí v kotrapostu s odlehčenou pravou nohou. Po jejím pravém boku je postava malé Panny Marie, která se drží Anny za ruku. Sv. Anna je oděna ve splývavém rouchu, se šnůrou v pase, na hlavě má šátek. V tváři má rysy starší ženy. Levou rukou si přidržuje u hrudi plášť, který má kolem zad a zachycený na obou předloktích. Panna Marie je oděna v jednoduchých šatech, svázaných v pase. Vlasy má sčesané dozadu a sepnuté sponou. Vzhlíží do obličeje sv. Anny.