památník bitvy Na Běhání

Současná kopie pomníku z roku 1953 stojí na západním úbočí návrší sv. Jana Křtitele ve východní části města, vlevo od vjezdu silnice II/253 od Ústí. Území před památníkem tvořilo tzv. Dolní předměstí Chabařovic, Jedná se o kamennou stavbu na betonovém základu ve tvaru půlkruhu, kterou zpřístupňují dva schodišťové stupně. Mezi dvěma neomítanými křídly, která svým tvarem připomínají polovinu lichoběžníku je upevněna silueta kalichu z páskového železa. Památník je postavený z dochovaných kamenných kvádrů původního památníku zbořeného za okupace roku 1941. Tyto základní kameny byly věnovány darem Spolku pro postavení pomníku obcemi a spolky z míst, která měla vztah k husitství. Kameny použité na bloky památníku jsou především pískovce, ale originální darované kameny jsou různých druhů, např. žula, mramor, křemen. Kameny jsou rozmístěny na čelní straně nepravidelně, zadní strana je složená pouze z opracovaných pískovcových kvádrů. Pamětní kameny, které jsou součástí památníku: 1. T. G. Masaryk. Tábor je náš program. Českosl. OL Jednota Krásné Březno; 2. Bezděz, Sokol Bělá p. B.; 3. Z Blaníka, Sokol Vlašim; 4. Sokol Most 5. Národ sobě ze Svojšic O.S.R.D Přelouč; 6. Sudoměř 25. III. 1420 Sokol Stěken 7. Přibyslav 11.10. 1424 8. Z Řípu N.J.S. Kr. Březno 9. Nečitelný 10. Z Boru u Č. Lípy, místo popravy. Sokol Bor u Č. Lípy 11. 30. V.1434 z Lipan, Český Brod 12. Rábí 1421 13. Poděbrady, rodiště husitského krále Jiříka 14. Z Karlštejna, T.J. Sokol Budňany 15. 14. VII. 1431 Sokol Domažlice 16. Břeclav 19.V. 1426 17. Z Lysé Hory, sokolská župa Těšínská Jana Čapka 18. na Vladaři 1924 Jan Žižka z Trocnova. Sokol župa Rakovnická 19. Z bojiště u Rakovníka r. 1620 20. Sokolská župa Olomoucká 21. Od Přemysla Oráče, Řehlovice 22. Z hradu Křivoklátu a Sokol Křivoklát 23. Tenkrát Němec Čechu přeje, když se had na ledu hřeje. Sokol Žatec 24. Z hradu Točníku, Sokol Žebrák 25. Tábor, jednota Sokol; 26. Malečov 7. VI. 1424 27. Z hradu ....ka, Sokolovská župa Severomoravská (nečitelný poškozený kámen) 28. Vítkov – Žižkov 14. VII. 1420; Trocnov 29. Trocnov Sokol župa Tyršova Č. Budějovice 30. nečitelný 31. Sokol. župa z Č. Budějovic; NJS Sulejovice. Kašpar Kaplíř ze Sulovic sťat 21. 6. 1621 32. Z basiliky Spytihněvovy (nečitelný poškozený kámen); 33. Tachov 4. VIII. 1427, Národní jednota Pošumavská (nečitelný poškozený kámen) 34. Kaňk u Kutné hory, Podpůrný školský spolek Komenský Předlice 35. Sokol 7. 9. 1457, Lučeves Filakovo 36. Kutná Hora 6. 1. 1422. 37. Památnému hradu Pernštejna Těl. jed. Sokol Dědice Morava (nečitelný poškozený kámen) 38. Husinec, rodiště Jana Husa 39. Vyšehrad I. XI. 1420 40. 1422 Sokol Německý Brod (nečitelný poškozený kámen) 41. Ze stodoly – školy v Bílině, hanby Rakouska N. J. S 42. Z Hradu Střekova, Sokol Ústí nad Labem Před pomníkem se na horizontálně orientovaném kameni nachází nápisová deska. "Na tomto místě zvítězili husité (pod vedení Prokopa Velikého) dne 14. června 1426 nad přesilou něm. křižáků. Na památku tohoto slavného vítězství byl zde v den jeho 500. výročí 16. 6. 1926 odhalen pomník, který němečtí fašisté v předvečer přepadení SSSR dne 20. června 1941 zničili. Roku 1952 byl vybudován tento památník, jenž má hlásat husitský odkaz, abychom se navzájem milovali, dobrých násilím tlačiti nedali a pravdy každému přáli".