dům

Z poněkud rozptýlené původní zástavby bývalé vsi Staré Město, zahrnuté do města Děčína, přetrvala enkláva několika stavení v okolí již zaniklé kapličky, mezi které patří i dům č. p. 30. Dům je vystavěn na malém rovinatém pozemku při páteřní ulici. V kontextu města je nápadný svým venkovským charakterem. Jde o nevelkou tradiční patrovou chalupu, krytou sedlovou střechou s trojúhelníkem hambalku výrazně vyloženým přes zápraží. Má typické trojdělení, balkonovou pavlač v patře a přízemní druhý trakt světničky pod navazujícím pultem. Objekt je patrně z části podsklepen. Světnice je obepnutá od východu a jihu podstávkou, která pokračuje podél celého jižního průčelí. Z jižní strany je roubená, z východní strany je roubení světnice zakryto nebo nahrazeno hladce omítanou zdí. Patro je svisle bedněné se zalištováním. Štíty jsou rovněž bedněné, skládané. Přístavek je zděný, omítaný, v jedné části se zabudovanými trámy roubení. Omítané plochy jsou bílé, dřevěné prvky hnědé, prkenné šambrány oken tmavozeleně lazurované. Sedlová střecha je eternitová, světle šedá, vyskládaná ze šablon diagonálně, s lemy na spodu a po stranách. Jižní plocha je bez prostupů, severní otevírají v první etáži krovu rozměrná obdélná střešní okna, v druhé etáži prostupuje nad rovinu střechy omítaná komínová hlava doprovázená čtvercovým výlezovým světlíkem. Pultová střecha přístavku je napojena plechem, kryta je rovněž eternitovými šablonami. Horizontální i vertikální členění stavby je dané užitými konstrukcemi. Podstávka je nekroužená, avšak zavětrovaná zapuštěnými záporkami. Jednotlivé prvky arkády mají vždy na vnitřní hraně okosení s výběhy. Bednění patra a štítů má jemné lišty. Jednotlivé plochy jsou lemované prkny s drobně vyřezávanou hranou. Podobně vyřezávanou hranu mají i šambrány oken. Lomenice jsou bedněné uprostřed svisle, nahoře a po stranách klasovitě, v horní etáži mají prořízlé větrací otvory ve tvaru srdce.