dům

Z poněkud rozptýlené původní zástavby bývalé vsi Staré Město, zahrnuté do města Děčína, přetrvala enkláva několika stavení v okolí již zaniklé kapličky, mezi které patří i dům č. p. 29. Je vystavěn na malém pozemku při páteřní ulici, oproti ní a sousednímu č. p. 30 je však značně utopen. Rovina terénu zahrady shodná s podlahou přízemí je zde ve srovnání se sousedním domem přibližně o 2,5 m níže. Jde o drobný patrový dům, krytý prostou sedlovou střechou s trojúhelníkem hambalku mírně vyloženým přes zápraží. Má typické trojdělení, krátkou balkonovou pavlač v patře nad vstupem a přízemní druhý trakt světničky pod navazujícím pultem. Na druhý trakt ještě navazuje přízemní stavba s plochou střechou, která zcela vyplňuje někdejší severní dvorek. V objektu se nachází sklep. Před průčelím světničky navazuje na rovinu její střechy předložená otevřená dřevěná veranda. Dům je převážně svisle bedněný se zalištováním, opatřen je hnědým nátěrem. Výjimku tvoří západní stěna světnice a světničky v přízemí a východní stěna přízemí i patra, které jsou hladce omítané, bílé. Sedlová střecha je krytá asfaltovým šindelem tmavočervené barvy, pultový přístavek asfaltovými pásy shodné barvy, plochá střecha dvorní vestavby pásy šedými. Ze zadní roviny střechy vystupuje ve větším odstupu od hřebene omítaný komín obdélného, k hřebeni kolmého průřezu, s jedním komínovým nástavcem. Pultová střecha je otevřena čtyřmi střešními okny. Horizontální i vertikální členění stavby je dané především užitým opláštěním. Svislé bednění je novodobé z úzkých prken, se strojově vyřezávanými prkennými lemy. Bednění poprsně pavlače je odlehčené zdobnými prořezy. Dům má (jak v přízemí, tak v patře) ve štítovém průčelí dvě okna, v podélném bočním u světnic rovněž dvě, následuje dveřní osa hlavního vstupu a vstupu na pavlač, za ní jedna okenní osa třetího dílu. Zadní štítová fasáda má pouze dvě malá okna v patře. Okna v přízemí jsou dvoukřídlá, šestitabulková, okna v patře jednokřídlá, čtyřtabulková.