dům

Z poněkud rozptýlené původní zástavby bývalé vsi Staré Město, zahrnuté do města Děčína, přetrvala enkláva několika stavení v okolí již zaniklé kapličky, mezi které patří i dům č. p. 33. Oproti dvěma jižním sousedům k němu patřil větší pozemek, dnes redukovaný. Z jihu dům oddělovala krátká cesta, která již zanikla zahrnutím do pozemku. Dům je postaven na rovině, při pohledu z hlavní komunikace v druhém plánu za domy č. p. 29 a 30. Objekt je obdélný, patrový, se sedlovou střechou bez přesahu zápraží. Střecha je plynule stažena přes zadní přízemní trakt. Má typicky trojdělenou dispozici a je částečně podsklepen. Dům je v základní hmotě v obou patrech roubený, z východu a jihu ho obepíná podstávka. Štíty a stěny patra pod nimi jsou svisle bedněné se zalištováním. Druhý trakt je zděný, zpředu včetně stěny podstřeší. Roubení, podstávka a většina bednění je zpatinovaná do tmavohnědé barvy. Spáry roubení mají přírodní světlou barvu danou materiálem výplní. Omítka druhého traktu je vápenná, hlazená, v okrové barvě. Okna jsou opatřena bílou krycí barvou, šambrány včetně parapetních desek resp. fošen jsou tmavozelené. Střecha je kryta vláknocementovými šablonami ve francouzské skladbě, s lemy. Hřeben přerušuje kónická hlava dřevěného dymníku, rovněž obložená šablonami a krytá deskou s plechovou stříškou. Členění domu je dáno skladbou hmot, užitými konstrukcemi a jejich obklady a povrchy. Převažují horizontály roubení, doplněné o vertikály sloupků podstávky a svislý rastr lišt bednění. Nerovnoběžnost roubení jednotlivých částí jižní fasády je adaptací na postupné sedání koncové části domu. Horní část jižní stěny světnice má starobylejší nehraněné roubení s měsíčkovým ztesáním u oken a rybinových vazeb. Podstávka podélné stěny má pásky plátované, rovné, zdobené okosením s oblými výběhy, jen poslední díl je odlišný s pásky oble vybranými a do překladu zapuštěnými. Štítové průčelí má rytmus okenních os počínaje světnicí 2 – 1, hlavní podélné 2 – 1 (2) – 1. Okna světnice v přízemí jsou dvoukřídlá, v horní třetině příčlí dělená. Východní stěna světnice patra má okna šestitabulková. Vstupní dveře jsou svlakové.