vila

Vila se nachází při severním okraji městské části Děčín 1 v ulici Labská při řece Labi, asi 250 m severně od kostela sv. Václava a Blažeje. Objekt se značně členitou hmotou je v základě vystavěn na obdélném půdorysu s delší osou orientovanou ve směru jihozápad-severovýchod, jehož jihozápadní část tvoří přízemní přístavba. Jihovýchodní průčelí se rozpadá celkem do šesti plánů. První plán od západu je přízemní, prolomený pěticí okenních otvorů. První, druhý a čtvrtý od západu představují obdélné na výšku položené okenní otvory s dřevěnými okny dělenými do latinského kříže. Třetí okenní otvor od západu je shodně vysoký s předešlými, ale je o po-lovinu užší. Dřevěné okno je v jedné třetině odshora děleno poutcem na horní a dolní jedno-křídlé pole. Pátý okenní otvor od západu je malý čtvercový. Všechny otvory mají shodnou úroveň překladů a hrany jejich otvorů jsou jednoduše okosené s náběžnými štítky při parape-tech. Průčelí plánu je hladce omítnuté uvozené jednoduchým soklem. Druhý plán od západu představuje jihovýchodní průčelí čtyřpatrové vyhlídkové věže, která je přístupná v přízemí obdélným dveřním otvorem s novodobými dveřmi, východně od nichž byl prolomen obdélný okenní otvor se zdobnou mříží. První patro je osvětlováno obdélným okenním otvorem, druhé patro dvojicí užších obdélných okenních otvorů a patro třetí jedním nejužším převýšeným okenním otvorem. Čtvrté patro je opatřeno ochozem, který je vysazen na osmi pískovcových krakorcích, které zároveň vynášejí poprsní zídku ukončenou profilovanou římsou. Na poprsní zídku pak nasedá čtveřice profilovaných dřevěných sloupů s pásky, které vynášejí vaznici, na níž jsou uchyceny krokve jehlancové střechy věže a zároveň zastropení ochozu. Věž je horizontálně členěna pouze podokenní římsou prvního patra a profilovanou římsou nad krakorci ochozu. Třetí plán od západu, schodišťový rizalit, je v přízemí a na dvou podestách osvětlován vždy dvěmi obdélnými sdruženými okenními otvory majícími pískovcová ostění. V přízemí jsou ostění profilována jednoduchým okosením a byly do nich vsazeny ozdobné mříže. Výše položené okenní otvory mají bohatě profilovaná ostění a nadokenní římsu. Mezi těmito otvory se pak v obdélných profilovaných rámech nacházejí dva medailóny s bustami. Bohatě členěný štít je prolomen kruhovým okenním otvorem s profilovaným pískovcovým ostěním s klenáky. Čtvrtý plán, dnešní hlavní vstupní část vily, je ve zvýšeném přízemí prolomen obdélným, na šířku položeným otvorem se segmentovým záklenkem, který sdružuje vstup a okno. Otvor je opět rámován profilovaným pískovcovým ostěním s klenákem ve vrcholu. V patře byl prolo-men obdélný okenní otvor s původní výplní dělenou do latinského kříže. Patro tohoto plánu je bohatě členěno lizénovými rámci vytvářejícími nad překladem otvoru tři čtvercová pole, do nichž byly umístěny stylizované věnce. Z pultové střechy vstupní části vystupuje oktogonální zděná vížka, pátý plán, vrcholící dře-věným patrem prosvětleným okny na šíři strany oktogonu a mající hrázděné parapety. Zděná část je prosvětlována na každé straně úzkým obdélným okenním otvorem. Šestý plán od západu představuje rizalitový výběžek, který je v ose opatřen trojbokým ar-kýřem s dvojicí obdélných okenních otvorů s profilovanými pískovcovými ostěními. Průčelí je uvozeno jednoduchým soklem s výžlabkem a horizontálně je členěno pouze parapetní římskou, která přechází i na čtvrtý plán. Severovýchodní průčelí se rozpadá do dvou plánů. Jižní plán je dvoupatrový opatřený v přízemí polygonálním rizalitem, jehož čelní a šikmé strany prolomila dvojice sdružených obdélných okenních otvorů s půlkruhovými záklenky. Ostění otvorů jsou profilována a u čelní dvojice se dochoval i původní meziokenní sloupek. Pod okenními otvory jsou pak umístěné dvojice sdružených čtvercových větracích otvorů sklepa. Rizalit vrcholí zdobnou poprsní zídkou s kamenným zábradlím, na jejíž korunu byly umístěny podstavce s vázami. Římsa poprsní zídky přechází i na ostatní průčelí, kde tvoří prů-běžnou parapetní římsu. Rizalit tak v patře představoval terasu. Patra průčelí jsou prolomena trojicí obdélných okenních otvorů s okny dělenými do tvaru písmene „T“ s výjimkou prostřed-ní osy prvního patra, kterou tvoří otvor dveřní, jímž byla přístupná terasa. Severní plán představuje severovýchodní průčelí dvou nad sebe umístěných lodžií. Spodní je téměř na celou šíři otevřena segmentovým obloukem, který v nároží vyrůstá ze sloupu s pro-filovanou patkou, hlavicí a hladkým válcovým dříkem. Sloup spočívá na hranolovém soklu. Při stěně pak segment vyrůstá z přízemního hranolového polopilíře na soklu. Na výši soklu je lodžie přepažena zdobným kamenným zábradlím. Lodžie je zaklenuta jedním polem křížové klenby. Horní lodžie je dřevěná, jejíž profilovaný trámový strop a krov spolu vynáší trojice sloupků s pásky, které mezi sloupky vytváří segmentový oblouk. Veškeré dřevěné prvky jsou bohatě profilovány a řezbářsky zdobeny. Severozápadní průčelí má tři plány. Východní plán, severozápadní průčelí dvou nad sebe umístěných lodžií, je shodné s průče-lím severovýchodním s tím rozdílem, že s ohledem snížený terén se pod přízemní lodžií nachá-zí dvojice garážových vrat. Střední plán, severozápadní průčelí vlastní vily, je tříosé. Prostřední osu tvoří dvoupatrový rizalit, který je do prvního patra opatřen zděným rizalitem. Ten je na čelní straně prolomen ši-rokým obdélným okenním otvorem rámovaným pískovcovým profilovaným ostěním, které je poutcem v jedné třetině odshora a dvojicí stojek dělen do šesti polí. Pod oknem je v soklové části prolomený široký, segmentem sklenutý, okenní otvor s pískovcovým ostěním. Rizalit je ukončen profilovanou římsou, na kterou nasedá v nárožích dvojice ocelových sloupků spolu vynášejících hurdiskový strop. Patro rizalitu se tak stalo krytým balkónem, který je přístupný obdélným dveřním otvorem, vedle něhož je prolomen obdélný okenní otvor. Strop krytého balkónu pak slouží zároveň jako podlaha výše ležícímu nekrytému balkónu, který je opatřen shodnou dvojicí otvorů jako níže ležící balkón. Zadní rizalit pak vrcholí bohatě členitým ští-tem, který je prolomen obdélným okenním otvorem s profilovaným pískovcovým ostěním. Po stranách je průčelí patrové, v každém podlaží prolomené po jednom obdélném okenním otvo-ru. Západní plán je přízemní, prolomený trojicí segmentových oblouků, z nichž prostřední je značně širší. Oblouky vyrůstají ze dvou sloupů a dvou přízemních polopilířů. Před otvory je umístěno dvouramenné segmentové schodiště obepínající terasu na segmentovém půdoryse, která je opatřena kamenným zdobným zábradlím. V nároží se pak nachází válcová schodišťová věž opatřená na schodišti úzkými převýšenými obdélnými okenními otvory a vrcholová část výstupního prostoru na plochou střechu je opatřena obdélnými okenními otvory. Jihozápadní průčelí se rozpadá do třech plánů. Přední plán, jihozápadní průčelí přízemní přístavby, je prolomen trojicí obdélných na výšku položených okenních otvorů, z nichž pouze severní má půlkruhový záklenek. V nároží je patr-ná schodišťová věž. Prostřední plán, jihozápadní průčelí vily je prolomeno dvojicí obdélných okenních otvorů. Zadní plán, jihozápadní průčelí vyhlídkové věže, je koncipováno shodně s průčelím jihový-chodním. Vila je zastřešena sedlovými, valbovými a jehlancovými střechami, které pokrývají plecho-vé obdélné šablony natřené na červeno. Jihozápadní přízemní přístavbu kryje plochá střecha pokrytá živičnými pásy.