kostel sv. Františka z Assisi

Kostel sv. Františka z Assisi stojí v centru děčínské čtvrti Podmokly na dnešním Husově náměstí (dříve Kirchplatz či Stadtplatz). Kostel v neorománském slohu stojí na obdélném půdoryse. Okolo kostela se rozprostírá park na kruhové parcele. Parkem prochází směrem ke kostelu čtyři na sebe kolmé cesty. Ulice které protínají Husovo náměstí ve směru východ-západ (Tržní a Prokopa Holého) se kostelu vyhýbají, a tvoří tečny přilehlého parku kruhového tvaru. Ulice které vedou ve směru sever-jih (Bezručova a Thomayerova) jsou umístěny přímo v ose kostela. Toto řešení činí z kostela (především při průjezdu Bezručovou ulicí) pohledovou dominantu. Kostel má v ose severního průčelí hranolovou věž s jehlancovou střechou a kruhově zaklenutými okenními otvory na všech čtyřech stranách. Průčelí po stranách rámují pilastry, které se zdvihají od země až ke koruně zdiva. V úrovni překladu portálu je průčelí horizontálně děleno římsou na dvě nestejně velké části, přičemž v ose průčelí římsa obíhá okolo půlkruhového tympanonu portálu. Horní část průčelí je zvýrazněna lizénovým rámcem, který pod korunní římsou přechází v obloučkový vlys. V dolní části severního průčelí se nachází sedlový portál zakončený tympanonem, který obíhá bohatě členěná archivolta. Tympanon je zdobený malovaným křížem s iniciálou „IHS“. Kamenné ostění portálu je v horních rozích doplněno reliéfně zdobenými konzolami s květinovým vzorem, stojky jsou členěny pruty a dvěma výžlabky. Ve středu průčelí se nachází půlkruhově zaklenuté sdružené okno, které je děleno sloupkem s akantovou hlavicí, nad sloupkem je prolomeno menší kruhové okno. Osa je zvýrazněna nadokenní římsou, která vychází z konzol po stranách a obíhá ve dvou čtvrtkruzích a jednom půlkruhu okolo nich. Další dvě obdélná okénka jsou prolomena ve vrcholu štítu v ose průčelí. Západní a východní průčelí jsou téměř totožná, pouze portál v západním průčelí je na rozdíl od východního zazděný. Obě průčelí lze rozdělit na dvě architektonicky oddělené části – severní, střední a jižní. Severní části obou průčelí o šířce věže jsou lehce předsazené, zakončené trojúhelníkovým štítem a na obou stranách prolomené třemi otvory. Spodní otvor v úrovni přízemí je kruhový, prostřední a horní otvor, který se nachází mezi dvěma obloučky vlysu, jsou půlkruhově zaklenuté. Střední část průčelí zhruba ve třetině výšky ustupuje, přičemž tento rozdíl v šířce přízemí a patra je krytý pultovými střechami. Korunní římsa zdiva je v této části dekorována obloučkovým vlysem. Okenní otvory jsou půlkruhově zaklenuty. Prostřední z pěti otvorů je vyšší než ostatní. Okenní otvory prolomené v rytmu 1 – 3 – 1, jsou od sebe odděleny dvěma polosloupy s hladkým dříkem a akantovou hlavicí. V dolní části průčelí se nachází na střed umístěný půlkruhově zaklenutý portál (na západní straně zazděný). Portál vystupuje v mělkém rizalitu, který je trojúhelně zakončený. Jižní část východního a západního průčelí tvoří boční fasády přízemního ochozu přistavěného k pětibokému závěru kostela. Obě jsou zhruba uprostřed prolomeny menším půlkruhově zaklenutým sdruženým oknem. Přízemní část jižního průčelí (stojící na pravoúhlém půdorysu) je rozdělena dvěma pilastry na tři části. Postranní plochy jsou prolomeny vždy jedním menším půlkruhově zaklenutým oknem. V ose v přízemí se nachází půlkruhově zaklenutá nika s kamenným ostěním (možná zazděný portál), ve které je umístěný novodobý obraz sv. Františka z Assisi. Polygonální závěr je v horní části průčelí zdobený na třech širších stranách lizénovým rámcem s dekorem obloučkových vlysů. V ose každé z těchto ploch je mezi dvěma obloučky vlysu prolomeno kruhové okno s vitrají. Kostel je zděný. Okrasné prvky (konzoly, sloupy, portály, některé římsy) v exteriéru i interiéru jsou vyvedeny z pískovce. Všechna průčelí kostela jsou omítaná, včetně interiéru. Plochy a tektonika jsou barevně odlišeny (mimo přízemní části jižního průčelí). Střecha nad lodí kostela je sedlová, na věži jehlancová, nad presbytářem a nad místnostmi při presbytáři je tvaru polovičního jehlance. Pseudo boční lodě jsou kryté pultovými střechami. Střešní krytina je osinkocementová. Střecha jehlancové věže, pás nad vítězným obloukem, část pultové střechy při presbytáři a parapety oken jsou kryté plechem. Konstrukce krovu kostela má podobu Ránkovy soustavy. Krov je dřevěný.