socha sv. Anny

Socha původně stávala v Dolním Žlebu na stráni u řeky Labe pod železniční tratí. Pochází ale logicky z doby před vznikem trati. Čelem se obracela k nábřežní cestě pod ní. Dnes je umístěna na chodbě Okresního muzea v Děčíně, kde je součástí expozice. Památku tvoří nízký hranolový sokl a na něm osazené sousoší sv. Anny s malou Pannou Marií v podživotní velikosti. Obě části jsou zhotoveny z pískovce okrového zabarvení. Sokl má hranolový tvar, s vnitřními plochami lehce zahloubenými a na čelní straně lemovanými jednoduše profilovaným orámováním. V čelní zahloubené ploše jsou reliéfně ztvárněny dvě symetricky překřížené olistěné snítky, v místě horního překřížení snítek a v rozích se nacházejí šesticípé hvězdy. Snítky lemují původně nápisem opatřenou vnitřní plochu, nápis (patrně s letopočtem) je dnes nečitelný (dochován v nepatrných torzech). Boční zahloubené plochy jsou opatřeny z plochy vystupujícími obdélnými zrcadly s konkávně projmutými rohy. Vlastnímu sousoší dominuje stojící postava sv. Anny v podobě stárnoucí ženy v lehkém kontrapostu, mírně nachýlená k malé Panně Marii stojící z profilu při pravém boku, kterou lehce rukou objímá pravou rukou kolem ramen. Levou rukou přidržuje v klíně rozevřenou knihu, na jejíž stránky Marie ukazuje prstem pravé ruky. Anna má hlavu zahalenou rouškou, plášť splývá přes levé rameno, obtáčí spodní část těla a přes levé předloktí masivním záhybem spadá k nohám. Spodní roucha obou figur jsou řasená masivními mělkými záhyby. Postava Panny Marie je prostovlasá.