socha Piety

Pieta v Brozánkách stojí při hlavní silnici Mezi Řehlovicemi a Rtyní nad Bílinou, skládá se ze dvou základních částí soklu a vlastní plastiky. Sokl stojí na třikrát odstupňovaném podstavci z kamenných hranolů. Nevyšší část je stejných rozměrů jako dřík. Dřík je výtvarně pojednán odspoda se směrem vzhůru zužuje několikerou profilací. Střední část dříku má na třech stranách obdélné pole s reliéfem. Z čelní strany je motivem Nejsvětější Trojice, vpravo pod nohami Krista je to sv. František z Assisi, vlevo (pod hlavou Krista) je motivem pravděpodobně sv. Anna s Pannou Marií. Hlavice začíná dole úzkým oblounem následuje hluboký výžlabek a krycí deska. Na ní je dvakrát odstupňovaný čtyřúhelníkový nástavec. Na něm je oválný podstavec piety. Sousoší dominuje postava Panny Marie v dlouhém rouchu s šátkem přes hlavu, jehož cípy přiléhají přes levou ruku, kterou přidržuje tělo Krista na boku. Pravou ruku má pod Ježíšovou hlavou. Kristus leží téměř v horizontální poloze se zakloněnou hlavou, levou ruku má na levém koleni. Hlavu má mírně skloněnou a hledí Ježíšovi do tváře. Pravá ruka mu volně klesla k zemi. Vlasy má dlouhé na pěšinku, oděn je pouze v bederní roušce.