kostel sv. Václava

Kostel sv. Václava je volně na návrší stojící jednolodní zhruba orientovaný (jeho presbytář směřuje k severovýchodovýchodu) zděný hladce omítnutý kostel. Loď je obdélného půdorysu s pravoúhle odsazeným a půlkruhem zakončeným kněžištěm. Loď i chór kryje valbová střecha s pálenými bobrovkami kladenými dvojitě na husté laťování. K severní straně kněžiště je přistavěna přízemní sakristie (též pod valbovou střechou), k jižní straně jako její pandán přízemní kaple a k západnímu průčelí lodi je představěna hranolová věž s cibulovitou osmibokou střechou s lucernou, též s cibulovitou stříškou, zakončená makovicí a železným kovaným patriarším křížem. Pobita je měděným plechem. Loď, sakristie, kaple a věž mají okosená nároží, a nad presbytářem má kostel cibulí krytý sanktusník s makovicí a korouhvičkou s písmenem: “W” (značící asi “Wenceslai” - zasvěcení kostela). Sanktusník je dnes pobitý pozinkovaným ocelovým plechem. Kostel má po celém obvodě jednoduchý sokl, který je v místech nižšího terénu (severní strana lodi a kolem věže) doplněn dalším hrubě omítnutým soklem. Kolem celého kostela je vybetonován zhruba v úrovni terénu úzký ochoz. Okna má kostel zpravidla jednoduchá obdélná půlkruhem zaklenutá s profilovanými štukovými šambránami. V lodi a presbytáři jsou v nich osazeny vitráže zpevněné železnými pásy. Ve věži mají dřevěné dovnitř otvíravé výplně dělené do většího počtu čtvercových tabulek osazené do špalet. Zamřížovaná okna sakristie a kaple jsou zhruba čtvercová a mají pískovcové šambrány. Okno sakristie má dvoukřídlou výplň rozdělenou na dvanáct obdélných tabulek a okno kaple je osazeno vitráží. Jednoduché obdélné portály mají profilovaná pískovcová ostění, u lodi a věže s ušima, u věže profilace omezena na dvojitou obrysovou lištu, před nimi schodiště o dvou až třech stupních. Dveře v portálech jsou pravděpodobně svlakové, dovnitř otvíravé. V případě věže a lodi dvoukřídlé, všechny na vnější straně ozdobeny prkénky vyskládanými do nakoso postavených soustředných čtverců. Severní a jižní boční průčelí lodi mají tři okenní osy. Jejich lizénové rámy mají při nárožích sdružené lizény a mezi okny jednoduché. Pod středním oknem jižního průčelí hlavní portál kostela (výše popsaný), nad nímž nízkými štukovými lizénami nesená nadedveřní pískovcová profilovaná římsa. Kněžiště má pouze v závěru tři okna, z nich prostřední je slepé. Jeho lizénové rám má na rozhraní presbytáře a jeho závěru jednoduché lizény a mezi jeho okny lizény sdružené. Rovněž sakristie a kaple po stranách presbytáře mají profilované korunní římsy a na každé straně po lizénovém rámu, na východních stranách mají po portálku dveří. Okna mají, severní sakristie v severním průčelí a jižní kaple v průčelí jižním. Architektonické články jsou dnes světle okrové, některé jejich části a sokl kostela jsou tmavě okrové, plochy jsou bílé. Západní průčelí má uprostřed předstupující čtyřpatrovou věž, vyhlížející však jako dvoupatrová, protože druhé patro je bez oken a čtvrté velmi nízké (jakési polopatro ve výši ciferníku) je též bez oken. Profilovaná korunní římsa lodi se u věže zalamuje a tvoří její římsu kordonovou. Korunní římsa věže je profilovaná a pokrývá všechny čtyři její strany. Věž v dolní části má v 1. patře na každé straně po okně a v přízemí má na západní straně zamřížované okno a na jižní a severní straně portály, ten severní je dnes zazděný. V horní části jsou velká okna s dovnitř otvíravými žaluziemi pouze ve 3. zvonovém patře, přičemž nad ním je na jižní straně v lizénovém rámu umístěn černý ciferník věžních hodin se zlacenými ručičkami a římskými číslicemi. Zbývající části průčelí, po stranách věže, mají lizénové rámy a ve zkosených nárožích.