hájenka

Hájenka leží jihozápadně od obce Stadice v těsné blízkosti dálnice D8 a Královského pole s pomníkem Přemysla Oráče. Jedná se o solitérní stavbu obdélného půdorysu s valbovou střechou s krytinou z nakoso kladených eternitových šablon. Hájenka má symetrické hlavní (severní) průčelí s dochovanými klasicistními prvky. Vstup je ve střední ose v přízemí pravoúhlým portálem s mělkým ostěním. Po stranách je vždy jeden pravoúhlý na výšku obdélný okenní otvor s novodobou výplní v dřevěných profilech. Patro je v hlavním průčelí prolomeno pěti otvory. Postranní okna jsou osově umístěna nad okny v přízemí. Uprostřed v pate je trojice otvorů sdružených k sobě do samostatné kompozice. Prostřední z této trojice tvoří dvoukřídlý vstup na úzký ale protáhlý balkón posazený na čtyřech konzolách. Balkón je opatřen zábradlím s pravoúhlým a diagonálním členěním. Nad vstupem na balkón je v omítce vyveden štukový segmentový oblouk. Patra od sebe odděluje mělká kordonová římsa přerušená v místě balkonu. Nároží, římsy a sokl tvoří dohromady lizénový rámec. Východní boční fasáda je jednoduchá s jedním zamřížovaným oknem, západní má jedno okno v patře. Jižní průčelí (orientované směrem k dálnici) má v patře nečleněné okno se segmentovým záklenkem. K zadnímu průčelí byla připojena hranolová hmota nízké přístavby nahoře s pochozím balkonem se zábradlím.