socha Panny Marie Immaculaty

Dotčenou památku tvoří třídílná soklová architektura završená vrcholovou sochou Panny Marie Immaculaty na zemské sféře. Celá památka je zhotovena z bělavého měkkého, spíše jemnozrnného polabského křemitého pískovce, typu kamene těženého v okolí německé Pirny. Vrcholová socha je dílem neznámého autora - není signována a pochází, jak nasvědčuje torzální nápis, z doby bezprostředně po roce 1712. Projmutý dřík soklové architektury spočívající na subtilní základové části má čelní stranu zdobenou reliéfní mušlí a v horní projmuté části nese reliéfní kartuš s nepatrnými relikty páskové ornamentiky s nyní špatně čitelným nápisem; k oběma bočním stranám jsou přisazeny plastické voluty s páskovou ornamentikou se zbytky akantu. V soupisu náboženských soch, křížů v oblasti Řehlovic, z fondu farního úřadu Řehlovice, je uveden přepis nápisu v kartuši: „Venerationi Dei parae Virginis ac sine macula originali erexit ex fundatione et ex legato Annae Catharinae Pantznerin haeres Ferdinandus Hartl Ustensis. Anno 1712. (dodatečně připsáno - anno renoviert 1834.)“ Panna Maria je zpodobněna jako Immaculata, tedy Neposkvrněná; štíhlá postava ve volně řaseném šatu je esovitě prohnutá v kontrapostu, s kovovou svatozáří s dvanácti hvězdami kolem hlavy, stojící na zeměkouli obtočené hadem. Ruce má zkřížené na prsou. V současnosti má základ památky rozměr 117-74cm, výška podstavce činí 142cm a výška sochy je 180cm, celková výška památky je tedy 322cm. V době svého vzniku byl kámen pravděpodobně opatřen polychromií. Aktuální vzhled soklové architektury působí nevyváženě, ve spodní části soklové architektury chybí obvodový stupeň a spodní část podstavce.