morový sloup

Sloup se nacházel nedaleko děčínské střelnice, za později zbudovanou tratí, v dnešní Wolkerově ulici. Výstavba garážového dvora v jeho těsné blízkosti vytvořila nepříznivý kontext okolní zástavby. Proto byl přesunut k budově děčínského muzea, kde se stal součástí zdejšího lapidária. Stojí v jeho dvorní části, při jihozápadním křídle, na rovinné travnaté ploše. Na základové betonové desce je posazen prostý neprofilovaný přibližně krychlový podstavec. Na něm spočívá přechodový článek - čtvercová, profilovaná patka sloupu. Na ni dosedá hladký dřík toskánského sloupu, s prstencem a zjednodušenou hlavicí. Spodní dvě třetiny dříku jsou původní s povrchem vyspraveným plombami, ve spodní části je vytesán původní letopočet 1672. Na hlavici spočívá nevelký kamenný nástavec s křížem. Má čtvercový průřez, je profilovaný a kónicky projmutý. V jeho středu je ukotven kovový rovnoramenný plochý kříž na subtilnějším trnu. Konce ramen kříže jsou ukončené paprsčitě. Přechod mezi patou kříže a trnem je srdcovitého tvaru. Ze středu kříže vycházejí v osách úhlů čtyři zvlněné paprsky. Povrchovou úpravu představuje kovářská čerň.