fara

Dům čp. 1 stojí v severozápadní části obce nedaleko řeky Labe a svádovského přívozu. Solitérní patrová budova obdélného půdorysu s mansardovou střechou je v hlavním i zahradním průčelí sedmiosá s mělkým tříosým středovým rizalitem, nad hlavním vstupem s rodovým znakem. Obě boční fasády jsou v patře dvouosé. Vodorovně je dům rozdělen průběžnou kordonovou římsou s jednoduchou profilací. Korunní římsa je s úzkým oblounem a výrazným výžlabkem. V hlavním průčelí jsou dynamicky řešené šambrány. Nejzdobnější je střední osa v přízemí se vstupem a nejzdobnější suprafenestrou v patře. Zbylé otvory v mělkém rizalitu jsou zdobeny šambránou s ušima a zdůrazněným štukovým hlavním klenákem. V patře je zdůrazněn okenní parapet a hlavní klenák je doplněn o volutu. Zbylé okenní osy jsou již řešeny jednodušeji, v přízemí s masivnější šambránou, v patře se subtilní šambránou s parapety a rovným nadpražím. Fasáda je provedena v kombinaci žluté a bílé. Střecha je kryta bobrovkou.