zemědělská usedlost

Areál usedlosti čp. 4 v Tašově se nachází v centru obce východně od bývalého zámečku, skládá se ze tří prvků, vlastního obytného domu, blízkého hospodářského objektu a stodoly. Obytný objekt je patrová roubená stavba trojdílného systému se zděnými chlévy v úrovni přízemí (jizba – síň –chlévy), v patře s obytnou místností a komorami. Komora nad chlévem je přístupna z pavlače, která je vysazena na prodloužených stropních trámech nad nepůvodní jizbou. Hospodářský objekt a stodola jsou dva kolmo spojené objekty umístěné jižně od obytného domu. Hospodářský objekt má obdélný půdorys, krytý je sedlovou střechou s taškovou krytinou. JE částečně zděný, podstřešní část je dřevěná. Stodola stojí na obdélném půdorysu se sedlovou střechou s na koso kladenou vláknocementovou krytinou. Stavba je směrem do dvora otevřená dřevěnou konstrukcí se stojkami a výdřevou v podstřeší. Vnější (západní) stěna stodoly je plná, částečně zděná, omítaná.