dům

Dům čp. 34 v Telnici se nachází při silnici směrem na Adolfov na levé straně ve svažitém terénu. Objekt stojí na obdélném půdorysu, je patrový zastřešený sedlovou střechou s krytinou z na koso kladených šablon. Přízemní část je pravděpodobně zděná, bíle omítaná. Stěny jsou prolomeny pravoúhlými okenními otvory a jedním dveřním. Hlavní vstup je v ose podélné části orientované k jihozápadu. Patro je hrázděné s pohledovým dřevem s hnědou povrchovou úpravou, mazanina je bíle omítaná. Štíty jsou svisle bedněné dřevěnými prkny s hnědou povrchovou úpravou. Stěny v hrázděném patře jsou prolomeny pravoúhlými malými okny. Po dvou malých okenních otvorech je ve štítech. Výplně v přízemí jsou jednoduché osazené ve vnitřním líci. (Na staré fotodokumentaci je zřejmé, že dříve byla okna dvojitá). Jsou dvoukřídlá, otavíravá dovnitř. Okna v patře jsou dvojitá dovnitř a ven otevíravá. Všechna okna jsou v dřevěných profilech s bílou povrchovou úpravou. Vstupní dveře jsou jednokřídlé dovnitř otevíravé v dřevěných profilech. Na severozápadní straně stojí přístavek krytý pultovou střechou, jehož stěny jsou bíle omítané.