kostel sv. Martina

Jednolodní neorientovaný původně gotický, později zbarokizovaný kostel sv. Martina bez věže ukončený sedlovou střechou, krytou taškami bobrovkami na husté laťování stojí uprostřed obce při průjezdní komunikaci. Severní a jižní pult střechy lodě prostupují 3 vikýře ve tvaru volského oka při umístění 2-1 a střechu presbytáře 1 vikýř téhož tvaru. K obdélné plochostropé lodi se na jihovýchodě připojuje odsazený nižší presbytář se závěrem o třech stranách šestiúhelníka. Presbytář je v nárožích a na severovýchodní a jihovýchodní straně presbytáře opatřen opěrnými pilíři jednou odsazenými. Odsazení je kryto kamennou pultovou stříškou. Nad hřeben valbové střechy presbytáře kostela se zvedá čtyřboký sanktusník s jehlancovou stříškou ukončenou makovicí s latinským křížkem. Průčelí jsou ukončena profilovanou korunní římsou. K severovýchodní straně presbytáře je přistavěna obdélná sakristie pod pultovou střechou (kryta dvojitě bobrovkou na řídké laťování) zakrývající nejzápadnější opěrný pilíř. Její jihovýchodní průčelí prostupuje jedna okenní osa v přízemí a podkroví je přístupno malými ven otvíravými dvířky. Před hlavní jednoosé severozápadní průčelí kostela mírně předstupuje středový rizalit, v jehož středu se před vchodem nachází přízemní zděná předsíň čtvercového půdorysu pod sedlovou střechou. Průčelí vrcholí trojúhelným tympanonem orámovaným profilovanou římsou. V severozápadním průčelí předsíně je situován jednoduchý obdélný pískovcový portál s lištou po obvodu. Nad vstupem je slepé okno stejného tvaru jako okna v severovýchodním a jihozápadním průčelí. Hlavní průčelí je završeno štítem s bočními volutovými křídly a trojúhelným tympanonem. V dolní části je štít posazen na soklu odděleném profilovanou římsou. Ve středu štítu se nachází mírně předstupující rizalit se dvěma slepými obdélnými okny. Tříosé severovýchodní a jihozápadní průčelí je členěno sdruženými pilastry, loď osvětlují tři okenní otvory s půlkruhovým záklenkem, které jsou orámovány šambránou. Na profilovanou podokenní římsu navazuje vpadlé zrcadlo s motivem diamantování. Uprostřed jihozápadního průčelí se nachází zazděný jednoduchý obdélný pískovcový portál s lištou po obvodu. V severovýchodním průčelí je první okenní osa zprava částečně zazděna.