zřícenina hradu Blansko

Zřícenina hradu Blansko s dochovaným obvodovým opevněním se nachází na čedičovém vrchu severovýchodně od Ústí nad Labem mezi obcemi Ryjice a Mírkov. Hrad Blansko neležel u žádné významné středověké stezky, okolo vždy vedly jen trasy spíše místního významu, přičemž dvě z nich významem vyčnívaly. První, která vedla západně od hradu údolím Neštěmického potoka, byla severo-jižní cesta od přívozu nebo brodu u Svádova přes Neštěmice a Ryjice do Libova, Komonína, Žďáru a dále Nakléřovským průsmykem do Saska. Druhá významnější stezka vedla z Děčína do Ústí severně od hradu. Z obou těchto stezek vedly k hradu Blansko odbočky. Hradní areál lze rozčlenit na čtyři díly (předhradí, příhrádek, horní hrad, dolní hrad), kterými procházela přístupová cesta pravostranně obtáčející vrcholové skalní bradlo. To protíná hradní kopec ve směru SV-JZ, tvořící pomyslnou osu staveniště a bylo využito k fortifikačním účelům jako štít chránící hradní jádro. Nepravidelný hradní areál byl obehnán hradbou, z jejíhož obrysu vystupovaly dvě půlkruhové bašty a subtilní hranolová věž. Všechny tyto opevňovací prvky utvářely nepříliš dokonalý flankovací systém. Přístupová cesta, procházející pod skalnatým vrcholem kontrolovaná oběma baštami, se stáčí k jihozápadu, kde stávala vstupní brána. Podoba brány se v průběhu existence hradu změnila. Původní přístup vedl po mohutné mostnici, považované všemi staršími autory za pozůstatek renesančního bastionu, na most a odtud do hranolové, ke vstupu nakoso stojící branské věže. Tento přístup byl později zrušen a brána byla proražena v mohutné hradbě nad mostnicí. I tato zeď vystupovala z obrysu hradeb a umožňovala tak boční postřel čela hradu. Hradní jádro je po obvodě chráněno 2 m silnou hradbou, která nesla lehký hrázděný nebo dřevěný krytý ochoz. Vnitřně bylo hradní jádro rozděleno na dolní hrad s provozními budovami a čeledníkem pro posádku a horní hrad s trojprostorovým palácem jako obydlím vlastníka hradu (severní a východní strana areálu).