dům

Dům čp. 15 leží v jižní části obce při Lučním potoku. Orientován je štítovou stranou ke komunikaci hřebenem ve směru západ – východ. Stojí na obdélném půdorysu, jádro je roubené, hrázděné patro je vynášeno jednoduchou podstávkou. Západní část přízemí je zděná. Dům je dodatečně ze severní strany rozšířen o přístavek s vyplétaným trojúhelným štítem. Původní objekt je ve štítové uliční straně v přízemí dvouosý, přístavek na stejné východní stěně jednoosý. Patro je prosvětleno neosově umístěným na výšku obdélným otvorem. Směrem k jihu (potoku) je světnice prosvětlena dvojicí obdélných oken. Výplně jsou dvojité s bílou povrchovou úpravou. Štít je svisle bedněný. Směrem k jihu probíhá v patře pochozí pavlač podpíraná zděnou zadní částí a konzolami. Pavlač je kryta přesahem střechy. Krytinu tvoří na koso kladený eternit. Povrchová úprava dřeva je tmavě hnědá, vymazávky jsou bílé. Okenní profily jsou převážně bílé, lokálně s hnědou povrchovou úpravou. Západní štítové průčelí je hladké, bíle omítané s trojicí okenních os v obou podlažích. Výplně jsou zde užity novodobé jednodílné EURO profilech.