socha sv. Jana Nepomuckého

Socha je umístěna při silnici mezi Velkým Chvojnem a osadou Žďár nedaleko Klíšského potoka. Kolem hranolového podstavce se sochou jsou zbytky ohrádky s hranolovými pilíři na nárožích zakončenými konkávně projmutými hlavicemi. Ozdobný řetěz se nedochoval. Sokl je rozdělen na patku, dřík a hlavici v podobě profilované široké římsy. Dřík soklu je z čelní strany opatřen nápisovým polem s nápisem kapitálkou v německém jazyce (Blíže k terénu je hůře čitelný.) Pod nápisovým polem je vyryt monogram WH a letopočet 1748. Pole z bočních stran jsou prázdná. Na hlavici leží podstavec s hranolovou základnou pokračující konkávním zúžením zakončeným oblounem a dalším hranolovým podstavcem, na kterém již stojí socha světce. Sv. Jan Nepomucký je proveden v kontrapostu s uvolněnou levou nohou v tradičním oděvu. Hlava je lehce nachýlena doleva, levá ruka drží kříž, pravá ho dole podpírá. Na drapérii jsou vertikální nečetné záhyby.