dům

Dům nesl číslo popisné 28 a stával zhruba ve středu severovýchodní strany návsi v Řehlovicích. Po transferu do Muzea lidové architektury v Zubrnicích se nachází v Týništi, u areálu vodního mlýna čp. 27. Stojí severně od tohoto areálu, při východní straně cesty ze Zubrnic. Oproti umístění v Řehlovicích je stavba pootočena zhruba o necelých 90 stupňů, tak že jeho jihozápadní štítové průčelí je dnes v průčelím jihovýchodním. Jedná se o volně stojící převážně hladce omítnutý patrový dům. V přízemí je zděný, v patře hrázděný, postavený na obdélném půdorysu, se sedlovou střechou dvojitě krytou pálenými bobrovkami na řídké laťování. Jednotlivá pole hrázdění jsou vyplněna svislými štípanými tyčkami a vymazána mazaninou, na kterou je nanesena tenká vrstva omítky. Soklová část je odlišena světlým bledě modrým nátěrem. Otvory – okna a dveře jsou zatím bez výplní. Jihovýchodní štítové průčelí je dvouosé, v patře na západní straně doplněné o bok pavlače. Štít má dvoupatrovou lomenici, lemovanou po stranách prkny, vykrajovanými na vnitřních stranách do tvarů „oslích hřbetů“. Horní patro je bedněno klasovitě s přelištováním a se svislou středovou řezbou ozdobenou latí. Dolní patro je bedněno svisle, bez přelištování a jsou v něm vyřezány dva obdélné, nahoře odsazeným půlkruhem ukončené, větrací otvory. Jihozápadní průčelí (v Řehlovicích obrácené do dvora, zde v Týništi k cestě) je v přízemí pětiosé, přičemž ve 4. ose jsou dveře. V patře je v severní části hrázdění jedno okno a v části jižní dvě pole zapuštěné pavlače se svisle bedněným zábradlím, na kterou vedou z domu dveře a okno. Severozápadní štítové průčelí je jednoosé. Štít je svisle bedněný s přelištováním a jsou v něm vyřezány dva obdélné, nahoře odsazeným půlkruhem ukončené, větrací otvory. Severovýchodní průčelí je bez otvorů. Přízemí není omítnuté, takže je viditelné režné zdivo z lomového kamene, s dvěma (cihlami zazděnými) otvory zhruba uprostřed průčelí – vlevo je to nejspíše pozůstatek pece, pravý otvor je okenní. Interiér domu má trojdílnou dispozici, záklopové stropy a většinou prkenné podlahy. Krov je hambalkové soustavy podepřený pod hřebenem sloupky.