mlýn z Homole u Panny

Mlýn čp. 21 stával u vnější východní strany ohybu průjezdní komunikace v jižní části obce Homole u Panny. Po transferu do Muzea lidové architektury v Zubrnicích stojí v Týništi na východní straně cesty ze Zubrnic k areálu mlýna u čp. 27 v Týništi, na místě kde stával mlýn označený na mapě stabilního katastru jako “Schelmühle”. Oproti umístění v Homoli je stavba otočena zhruba o 180 stupňů, protože terén zde klesá k severovýchodu, kdežto v Homoli klesal k jihozápadu. Jedná se o patrovou roubenou budovu postavenou ze severovýchodní strany na vysoké podezdívce (suterénu) na obdélném půdorysu se sedlovou střechou dvojitě krytou pálenými bobrovkami na řídké laťování s podstávkou v přízemí. Budova stojí na terénním zlomu, tak že přízemí jihozápadního průčelí je na úrovni terénu, zatím co průčelí severovýchodní je na výše uvedené podezdívce – suterénu. Okna, jsou dnes jednoduchá dvoukřídlá šestitabulková většinou ven otvíravá, osazená v líci fasády, pouze v patře jihovýchodního průčelí jsou dovnitř otvíravá osazená ve špaletách, zrovna tak jako čtyřtabulková okna ve štítech. Jihozápadní vstupní průčelí má v přízemí čtyři pole podstávky, v nich po oknu, pouze ve 3. poli jsou dveře. Zděná stěna, která byla v přízemí za 3. a 4. polem podstávky, byla po transferu nahrazena stěnou roubenou. V patře tři okna nad prvními třemi poli podstávky. Severozápadní štítové průčelí má v přízemí tři pole podstávky, v každém poli je jedno okno, nad každým tímto otvorem je i okno v patře. Štít má třípatrovou lomenici bedněnou s přelištováním, s dvěma okny ve spodním patře. Severovýchodní průčelí má v přízemí čtyři pole podstávky, v nich (krom 3. pole) po oknu, v patře dvě okna nad okny v krajních polích podstávky, nad 2. polem je vynesena krátká zapuštěná pavlač se svisle bedněným zábradlím s přelištováním, suterén (z režného kamenného zdiva) má dvě široká okénka, předstupuje před částí průčelí asi o 2 m a tvoří tak terasu, jejíž větší část plochy je před severozápadním průčelím. Jihovýchodní štítové průčelí má v přízemí tři pole podstávky, v nich po okně, v patře dvě okna. Štít jako u severozápadního průčelí má třípatrovou lomenici, oproti ní má okénka i ve středním patře, zde se společnou podokenní římsou. Před průčelím je umístěna zděná lednice a další v torzu dochované součásti vodního díla souvisícího s původním zde stojícím mlýnem.