socha sv. Matouše

Socha sv. Matouše stojí v centru vsi, před kaplí, na východní straně průjezdní komunikace. Toto její dnešní umístění je i umístěním v době zápisu za KP, pouze v letech 1984 - 2009 stála dočasně před kostelem Povýšení sv. Kříže v Děčíně. Jedná se o sochařské dílo tvořené vlastní sochou osazenou na soklu, oboje je vytesáno z pískovce, sokl z hrubšího. Vlastní socha představuje plnovousého starce, oděného do spodního šatu (v pase převázaného) a svrchního pláště, stojícího v kontrapostu, převážně na levé noze, na plintu stejného půdorysu jako sokl. Levicí drží rozevřenou knihu, kterou na jeho pravé straně podpírá andílek stojící na této straně při něm. V pěst sevřenou pravici drží světec nad knihou. Sokl je v podstatě hranolový, obdélného půdorysu se stěnami mírně konvexními. Patku má nahoře ohraničenou oblounem a nahoře má pouhou pásovou “římsu”. Dřík je mírně konkávní a na čelní (širší) straně má ve středu vystupující obdélné zrcadlo se čtvrtkruhy vybranými rohy, v němž je nápis: “MATEUS” a pod ním: “LVI”. Sokl je dnes osazen na nové pískovcové desce s okosenou horní hranou sestavené ze čtyř dílů.