dům

Výměnek stojí zhruba jihojihovýchodně na dohled od návsi, na východní straně komunikace na Týniště. Jedná se o patrový (na původním místě částečně podsklepený) trojdílný podstávkový roubený dům komorového typu s pavlačí, pod sedlovou střechou dvojitě krytou pálenými bobrovkami na řídké laťování postavený na obdélném půdoryse na podezdívce z lomového kamene. Střecha má na každé straně po čtyřech dlouhých nízkých vikýřích zhotovených na způsob volských ok. Oproti původnímu osazení do terénu v Loubí je dům v Zubrnicích pootočen zhruba o 135 stupňů, takže jeho původně severní průčelí je dnes průčelím jihozápadním. Okna jsou (pokud není uvedeno jinak) jednoduchá dvoukřídlá šestitabulková dovnitř otvíravá osazená v jednoduchých pásových šambránách s podokenními římsami. Jihozápadní hlavní vstupní průčelí má v přízemí čtyři pole podstávky. V prvních dvou polích je po okně, ve 3. poli jsou zeleně natřené pravé dovnitř otvíravé rámové dveře hlavního vstupu o čtyřech výplních a malý dnes zasklený průduch. Ve 4. poli je čtyřtabulkové okno. V patře je nad prvními dvěma poli podstávky po okně a zbytek průčelí zaujímá pavlač, na níž vedou nad 3. polem podstávky dveře a malý dnes zasklený průduch a nad 4. polem podstávky je čtyřtabulkové okno. Pavlač má svisle bedněné zábradlí s přelištováním pět zachovalých sloupků, které spolu s umně vyříznutými pásky a vrchním trámem tvoří arkádu s plnými oblouky. Pavlač byla kdysi před celým průčelím, jak o tom svědčí necelé oblouky arkád na obou jejích stranách. Severozápadní čelní štítové průčelí je dvouosé se dvěma poli podstávky v přízemí. Štít je dvoupatrový, nahoře bedněn klasovitě s přelištováním, dole po stranách kosmo a šikmo a uprostřed (kde jsou dvě okna bez výplní) svisle – vše s přelištováním. Severovýchodní zadní průčelí má v přízemí čtyři pole podstávky. V 1. poli je čtyřtabulkové okno, ve 2. poli, v jeho roubené části, je čtyřtabulkové jednokřídlé okno a ve zděné části čtyřtabulkové okno, vedle něhož (ve vystupující pálenými bobrovkami kryté části) velká segmentem zaklenutá nika, v níž je další, podstatně menší, obdobná nika. Na severozápadní straně velké niky je na nároží výstupku zazděn hrubě opracovaný pískovcový kvádr s vytesaným letopočtem: “1:7:0.0”. Tato celá zděná část odpovídá v interiéru bývalé černé kuchyni. Niky jsou pozůstatkem pece vysunuté zde mimo obvod objektu. Stěna ve 3. poli podstávky je také asi z 90 % zděná, za ní je v interiéru světnice z glazovaných kachlů postavený sporák. Ve 4. poli podstávky je okenní otvor s výplní. V patře je nad prvními dvěma poli podstávky zapuštěná pavlač se zábradlím, svisle bedněným s přelištováním. Na ní vede dnes zasklený průduch a dveře. Nad 3. polem je průduch a nad 4. polem okno. Na jihovýchodní straně je tento původní transferovaný dům rozšířen o novou zděnou hladce omítnutou přístavbu postavenou na zhruba čtvercovém půdorysu pod sedlovou střechou krytou raženými pálenými taškami, ve slohu pozdního venkovského klasicismu. Horizontálně je členěna soklem (pouze namalován šedou barvou), kordonovou a hlavní římsou, jejíž profilace se na štítovém průčelí dělí na část lemující štít nahoře a dole. Okna v patře má přístavba dvojitá ven a dovnitř otvíravá dvoukřídlá čtyřtabulková (horní tabulky poloviční výšky dolních) osazená v líci fasády do pásových šambrán s podokenními římsami. Okna v přízemí mají stejné šambrány, ale bez říms, plocha uvnitř je z části nahoře a více dole zaslepena o do zbytku vsazena do špalet obdélná okna na šířku. Podélná průčelí mají čtyři osy, severovýchodní má pouze okna, jihozápadní má ve 2. ose vstupní dveře. Štítové jihovýchodní průčelí je tříosé s dvouosým štítem, okna jako v patře, ale menší, s tabulkami o stejné velikosti a se šambránami bez říms, ve vrcholu štítu průduch tvaru termálního okna s pásovou šambránou. Před severozápadním průčelím je zřízena předzahrádka, podél její severovýchodní strany a podél téže strany objektu je opěrná zídka z lomového kamene zakončená plotem z latí neseným starými pískovcovými sloupky. Stejné je i oplocení předzahrádky.