socha sv. Petra

Pozdně barokní socha sv. Petra ze světlého střednězrnného pískovce sestává ze soklu, menšího podstavce a sochy s plintem. Sokl se skládá z hranolové patky, na čelní straně s mírně předstupující plochou. Patka je ukončena ustupující profilací z ústupku, oblounu, zvonovice a výžlabku. Na patku dosedá štíhlý hranolový dřík soklu s bočními volutovými křídly. Na čelní straně mírně pravoúhle vystouplé je ve spodní čísti ryté pravoúhlé zrcadlo s vykrojenými rohy, v jehož ploše se nachází sekaný nápis: M. SM/ PETRVS/CHRISDORF/SCHOERNEY/ANNO/1739. Nad zrcadlem se v mělké nice nachází reliéf s námětem piety, pravděpodobně bohosudovské. Boční volutová křídla jsou na čelní straně zdobena vodorovnými linkami. Na dřík dosedá ústupky, oblouny a výžlabky bohatě profilovaná římsová hlavice. Na hlavici je umístěn menší profilovaný hranolový podstavec, na který navazoval profilovaný plintus se sochou sv. Petra. Socha v životní velikosti znázorňuje apoštola v dlouhém splývavém rouchu s pláštěm, v rukou svírá knihu s klíči. Tvář s vousy se obracela lehce vzhůru, hlavu pokrývaly zvlněné kratší kadeře.