dům čp. 159

Domek čp. 159 stojí na východní straně nového zámku čp. 63 a je přístupný z k němu přistavěné přízemní arkády. Jedná se o zděný hladce omítnutý patrový (jde o patro podkrovní) podsklepený objekt postavený na obdélném půdorysu pod sedlovou střechou bez korunní římsy a značně předstupující před fasádu krytou měděným plechem (původně, do 80. let 20. století, břidlicí). Fasáda domu je členěna pouze vodorovně – jednoduchým soklem a jednou pásovou kordonovou římsou v úrovni podlahy v přízemí. Okna v přízemí jsou segmentová dvojitá čtyřkřídlá šestitabulková, ven a dovnitř otvíravá, osazená v líci fasády, nemají šambrány, ale mají podokenní římsy a z líce fasády mírně vystouplý překlad vyzděný do segmentu z režného cihelného zdiva. Okna ve štítech patra jsou (na rozdíl od výše popsaných) obdélná jednokřídlá dvoutabulková, nemají podokenní římsu, překlad je také segmentový. V patře v podélných průčelích jsou malá okénka sdružená, tvořená dvěmi dvojitými jednokřídlými dvoutabulkovýmí, dovnitř otvíravými, okny osazenými v okosených ostěních. Západní hlavní vstupní podélné průčelí je tříosé. V přízemí je 1. osa zastavěna přízemním přístavkem postaveným na obdélném půdorysu pod pultovou, na severu zvalbenou, střechou krytou měděným plechem. V jižním a západním průčelí má po pravých, dovnitř otvíravých, rámových dveřích a v severním průčelí a v okoseném severozápadním nároží po okně. Ve 2. ose v přízemí jsou dvoukřídlé levé, ven otvíravé, rámové dveře o šesti výplních (z nich dvě horní jsou zaskleny a opatřeny klasicistní mříží tvořenou diagonálními pásy s rozetami na kříženích) osazené v jednoduchém pískovcovém ostění. 3. osa je v přízemí bez otvoru. V patře jsou ve všech osách výše popsaná okénka sdružená. Jižní štítové boční průčelí je dvouosé, okna ve štítě má u sebe blíže a sdružená čtvercová okénka suterénu naopak dále od sebe. Severní štítové boční průčelí má ve štítovém patře dvě okna, v přízemí jsou tři okna se společnou podokenní římsou tak blízko sebe, že je možné je označit jako okno sdružené. V suterénu jsou sdružená zhruba čtvercová okénka od sebe stejně daleko, jako v průčelí jižním. Východní zadní podélné průčelí je tříosé. V přízemí je ve 2. ose okno sdružené se společnou podokenní římsou, složené ze dvou oken výše popsaných, v 1. ose a ve 3. ose je po kruhovém slepém okně, jehož šambránu tvoří do kruhu vyskládané cihly na způsob klenutých překladů nad okny v přízemí. I tyto cihly jsou dnes natřeny jako okolní fasáda. Stejné záklenky mají, v tomto průčelí, úzká a poměrně vysoká okna suterénu, která jsou ve střední 2. ose dvě. Výplně mají jednoduché, jednokřídlé dvoutabulkové, dovnitř otvíravé. V patře jsou ve všech osách výše popsaná okénka sdružená.