kuželník

Kuželník stojí u jižní hranice v zámeckého parku jižně od hlavní budovy a západně od jeho příčné osy. Jedná se o přízemní nepodsklepený hrázděný objekt postavený na obdélném půdorysu pod sedlovou střechou, krytou šablonami z živičné lepenky, s přístavbou kuželníkové dráhy na severozápadní straně. Objekt je postaven na podezdívce (soklu) z režného cihelného zdiva zakončeného římsou vytvořenou z jedné vrstvy na stojato kladených cihel. Jednotlivá pole hrázdění jsou zavětrována diagonálními trámy a jsou vyzděna cihelným režným zdivem, v interiéru hladce omítnutým. Hlavní vstupní podélné severovýchodní průčelí je rozděleno stojkami na tři pole. Prostřední úzké slouží jako dveře, dnes je osazeno novodobými mřížovými, ven otvíravými, levými zámečnicky zhotovenými dveřmi. Postranní pole mají zavětrovány a vyzděny pouze parapety, v horní části jsou okna s pásky v horních rozích, původně bez výplní, dnes s pevně osazenými zámečnicky zhotovenými novodobými mřížemi. Jihovýchodní boční štítové průčelí je bez otvorů, rozdělené jednou stojkou na dvě pole a poměrně nízký štít na další dvě, ale bez zavětrování. Zadní podélné jihozápadní průčelí je rozděleno jednou stojkou na dvě pole. Severozápadní boční štítové průčelí je rozdělené dvěma stojkami na tři pole, poměrně nízký štít je svisle bedněn s přelištováním. 1. pole je stejné, jako postranní pole v průčelí severovýchodním. 2. pole je dnes osazeno novodobými mřížovými dvoukřídlými asymetrickými zámečnicky zhotovenými dveřmi. Stojky tohoto pole jsou součástí rámové konstrukce k tomuto průčelí přistavěné kuželníkové dráhy. Ta je na délce rozdělena stojkami, se zavětrovacími pásky, na pět polí, má zaoblenou střechu segmentového tvaru, krytou též šablonami z živičné lepenky. Podlaha je v 1. poli, v rozběhové části, cihelná (zrovna jako v sousedním vlastním kuželníku), v dalších polích (v náhozové části) je podlaha prkenná, po stranách je lemovaná na stojato osazenými prkny. Podélná pole konstrukce jsou bez výplní, pouze na jihozápadní straně je z prken zhotovený žlab na vracení koulí. Na severozápadním konci (na bočním průčelí) je dráha opatřena svislým bedněním provedeným na sraz. Třetí velmi úzké pole severozápadního průčelí vlastního kuželníku je bez zavětrování a je celé vyzděno.