parter s bazénkem

Parter s bazénkem je vyčleněn ze zámeckého parku a zabírá téměř čtvercovou vodorovnou plochu před severním průčelím nového zámku čp. 63. Je ohraničen terasní zdí, jejíž popis je na samostatném evidenčním listu. Na rozdíl od zámeckého parku, který je koncipován jako anglický krajinářský park, byl parter zamýšlen jako francouzská zahrada s různě tvarovanými a různě barevnými květinovými záhony. Dnes je tato koncepce dochována pouze v torzu. Středem kompozice je bazének ve tvaru helvétského kříže s krátkými rameny s vodotryskem uprostřed. Kolem bazénku vede cestička vysypaná pískem, která jej spojuje s terasou před středním rizalitem zámku a cestičkami vedoucími z prostoru mezi bazénkem a schodištěm na terasu, směrem na východ a západ s parkem. Ostatní plocha je dnes zatravněna a při bazénku jsou v ní záhony růží. Další záhony pestře kvetoucí flóry jsou mezi rameny kříže bazénku. Při terase středního rizalitu průčelí zámku jsou vysázeny keře bíle kvetoucích hortenzií.