tarasní zeď

Tarasní zeď ohraničuje parter s bazénkem před severním průčelím nového zámku čp. 63. Její vybudování umožnilo vyrovnat původní svažitý terén parteru do vodorovné plochy. Má též funkci opěrné zdi s proměnlivou výškou rostoucí se zvyšující vzdáleností od zámku. Na východní a západní straně její výška roste z nuly až asi do 2 m. Na severní straně, kde se čtyřikrát zalamuje a vytváří zde rizalit, si zachovává výšku kolem 2 m. Zeď je postavena z lomového kamene a dnes je hrubě omítnuta. Její korunu kryjí poměrně vysoké pískovcové desky. Na těchto deskách je osazeno zábradlí, které je neseno pískovcovými pilířky s nahoře profilovanými sokly a krytými po obvodě profilovanými deskami. Pilířky dělí zábradlí na pole z nichž některá (na začátcích či koncích úseků) jsou vyplněna pískovcovou balustrádou z kuželek kruhového průřezu. Jiná mají litinové (dnes bíle natřené) zábradlí se sloupkem uprostřed a další mají kvůli cestě zábradlí vynecháno. Tak na východní a západní straně je v 1. a ve 2. poli (počítáno od zámku) zábradlí vynecháno (v 1. jsou stromy a ve 2. cesta), ve 3. a 7. poli je balustráda, a ve 4. až 6. poli litinové zábradlí. Na severní straně je v rizalitu zdi v krajních polích (z celkem sedmi) balustráda, která je i v jednom poli na jeho bocích. Po stranách rizalitu má zábradlí po třech polích, v nichž je jedno pole litinového zábradlí mezi dvěma balustrádami.