kamenný podstavec s reliéfy

Podstavec se nachází jižně od obce, vedle silnice na Podhoru, v místě původního rozcestí. Jedná se o pískovcový, reliéfně zdobený podstavec, na němž byl původně umístěn litinový kříž. Čelní stranou se obrací k jihu, vysoký je 250 cm a sestává ze čtyř hranolových kvádrů nasazených na kovové čepy. Na nízkém soklu zapuštěném do země (v. 25 × š. 110 × h. 90 cm) spočívá spodní patková část (v. 86 × š. 70 cm), zdobená pouze jednoduchou rýhou po obvodu. Zadní strana s datací 1863 je hladká a nezdobená. Na spodní části je nasazen užší pravoúhlý dřík (v. 94 × š. 45 cm), dekorovaný ze všech čtyř stran reliéfními postavami světců v mělkých, obloukově zakončených nikách. Na čelní straně je vyobrazena Panna Marie Bolestná s křížem v ruce, na pravé straně sv. Florian s praporem a vědrem, na zadní straně svatý biskup s berlou, mitrou a knihou (zřejmě sv. Linhart) a na levé straně sv. Jan Nepomucký s křížem, palmovou ratolestí a prstem levé ruky na ústech v gestu mlčení. Plochy pod postavami vyplňují obdélné štítky a na čelním je vytesán obtížně čitelný nápis. Horní část podstavce (v. 53 × š. 70 cm), na níž byl původně nasazen litinový kříž, je pojednaná jako deska lemovaná zubořezem, na jejichž rozích sedí čtyři postavy evangelistů. Miniaturní postavy sedících mužů s plnovousem jsou umístěny v rozích hlavice, zády k nároží. Na kolenou mají desku či svitek, do nějž píší. Desky jim podpírá zvířecí figura představující jejich symbol či atribut.