kříž na kamenném podstavci

Kříž stojí v jihovýchodní části svažité návsi poblíž kapličky. Obrací se čelem k východu do prostranství před kapličkou. Kříž tvoří kónický kamenný podstavec, v němž je nahoře vsazen litinový kříž. Podstavec z jemnozrnného pískovce (v. 223 × š. 80 cm) je pojednán jako hranolový sloupek zdobený na líci empírovým dekorem. Spodní kvádrová část nese na líci rytý nápis z Janova evangelia: "Patř Člowěče + na rány mé. Kterak trpjm pro tebe Pro hřjchy twé jal jsem wzkřjsenj i Žiwot. Kdož wěřj we mně Byť pak také umřel žiw bude. Listy Jana. K.II.25". Střední kónická část má v čelní straně vsazenou mladší segmentově zakončenou mramorovou desku (zřejmě dodatečně vložena počátkem 20. století), zdobenou po stranách festony a nahoře stuhou. Na desce je vytesán nápis "Tak Bůh miloval svět". Boky střední části zdobí dva reliéfní výjevy v mělkých obloukově zakončených nikách (v. 45 cm). Na pravé straně je výjev se sv. Annou učící Pannu Marii a na levé straně postava sv. Barbory s věží. Jedná se o tradičně rozšířená ikonografická schémata ve zlidovělém pojetí. Zadní strana je hladká. Horní část podstavce tvoří římsová deska lemovaná profilací s vejcovcem. Nad čelní stranou římsy je umístěn drobný fronton s motivem Božího oka. Na vrcholu frontonu jsou dvě drobné kamenné andělské hlavičky. Na horní části je nasazen konkávně vybraný podstavec ukončený deskou, v níž je vsazen litinový krucifix (v. 160 cm) s reliéfním dekorem na lícové straně.