dům

Patrový dům čp. 26 stojí severovýchodně od kostela sv. Prokopa, orientován je štítovou stranou do návsi. Dům je součástí dvora s několika kůlnami, který je ohrazen plotem a novodobou vjezdovou branou z modrého plechu. Půdorys je obdélný s přístavkem zádveří ve východní okapní stěně. Střecha je sedlová s červenou taškovou krytinou. Směrem do návsi je štít svisle bedněný obdobně jako patro na východní nádvorní straně. Zbytek stavby je světle omítaný v zadní části se žlutými lizénovými pásy. Okna, která prolamují stěny, jsou pravoúhlá. V přízemí štítové uliční stěny je velké (pravděpodobně nepůvodní) trojdílné okno. V patře jsou neosově umístěna dvě menší. Zdvojené otvory vedou ve štítu i do krovu. Výplně jsou v přízemí novodobé v plastových profilech, částečně se dochovaly i okna dvoukřídlá v dřevěných profilech. K zadnímu štítovému průčelí je přistavěn nepatrně menší objekt na obdélném půdorysu se sedlovou střechou. Od přední části je odlišen zelenou barvou fasády a jiným černým typem střešní krytiny. Kryté zádveří narušující obdélný půdorys je kryto pultovou střechou navazující na střešní rovinu domu. Prosvětleno je pravoúhlými okenními otvory.