sloup se sousoším Piety

Pískovcová plastika Piety je umístěná na vysokém sloupu, který nese hranolový sokl. Podstavec je umístěný na zděné a omítané podnoži ve tvaru komolého jehlanu se segmentově vykrojenými boky. Stěny fundamentu jsou profilované diamantovou bosáží, jen na východní straně je nápisové pole s rytým textem: “DIESE SEVLEN HAT / GOTT VNT VNSE / LIBEN FRAVEN / ZV EHREN AUF / RICHTEN LASSEN / DIE GEMEIN / SCHWATZ / ANNO 1710 / REN 1787”. Kamenný podstavec je ukončený korunní římsou profilovanou žlábkovnicí. Hladký sloup s mírnou entazí je překrytý čtvercovou, profilovanou krycí deskou nesoucí Pietu. Madona s tělem mrtvého Krista v klíně sedí na vrcholu zeměkoule, Kristovy nohy podpírá na pravé straně okřídlená hlavička andílka. Druhý andílek je umístěný na levé straně pod Kristovou hlavou a třetí pod nohami Panny Marie. Na přední straně zeměkoule je pod Pietou zobrazená v nízkém reliéfu postava děvčete, které se opírá o levou ruku, kolem pravé ruky, ve které drží džbán, má ovinutého hada.