socha sv. Šebestiána

Socha sv. Šebestiána má dvoustupňový sokl. Hranolový dolní stupeň má širší podstavec, zaobleně přecházející v užší hlavní část. Na její přední stěně se nachází značně poškozený reliéfní alianční erb, umístěný na plášti s knížecí korunou. Pod ním je letopočet 1878. Na bočních stěnách je vyryté obdélné zrcadlo s dovnitř vykrojenými rohy. Dolní stupeň soklu zakončuje přesahující vysoká profilovaná římsa. Horní stupeň je nižší a užší, s konvex-konkávními boky. Linie mají na přední stěně plastický lem, dole zatočený do voluty. Mimoto je zde velký stylizovaný reliéfní vegetabilní motiv. Na bočních stěnách je reliéf festonu. Na soklu se nachází vlastní socha světce, stojícího s odlehčenou pravou nohou v čelní pozici, na náznaku terénu. Je nahý, bedra kryje dosti mohutná rouška, členěná do četných záhybů a zavázaná na pravém boku. Za světcem stojí velmi široký kmen stromu, k němuž je Šebestián připoután – za pravou nohu v partii kotníku a pravé předloktí nad zápěstím. U nohy vede dvojitý provaz kolem celého kmenu, ruka je přivázána k pahýlu silné větve. Pravá paže, předloktí a ruka dnes chybějí, levá paže visí podél těla. Muskulatura a hrudní koš jsou provedeny jen náznakově. V pravém stehně je pravděpodobně zbytek šípu. Hlava s delšími vlnitými vlasy je mírně zakloněná a natočená k levému rameni, světec hledí vzhůru.