věžový vodojem

Věžový vodojem stojí v areálu továrny firmy Splintex (dříve Sklounion) při jeho jižním okraji, severovýchodně od obce Chudeřice. Jde o oktogonální věžovou stavbu, vysokou zhruba 43 metrů, krytou rovněž oktogonální kopulí s lucernou. Její spodní, podstatně vyšší část tvoří volný železobetonový skelet, sestávající z osmi pilířů obdélného průřezu a čtyř úrovní průvlaků, rovněž obdélného průřezu, spojujících pilíře po obvodu. Pilíře mají nahoře konzoly ve tvaru ionské simy a nesou tak půdorysně větší část stavby s vlastním vodojemem. Tu tvoří železobetonový skelet se stěnami vyzděnými z cihel a hladce omítnutými. V každé stěně je v ose jedno okno (dnes zazděné skleněnými tvárnicemi, v nichž je osazeno větrací okénko). Podlahu, nacházející se ve výši cca 30 metrů, tvoří železobetonová deska, zpevněná průvlaky, nesenými výše zmíněnými pilíři. Na této desce spočívají dvě půlkruhové kovové nádrže o objemu kolem 150 m3. Střechu ve tvaru osmiboké kopule nese dřevěný krov. Ten je opatřen bedněním, na němž je přibita eternitová krytina z červených čtvercových šablon. Osm čtvercových oken lucerny má žaluzie. Prostorem, vymezeným volnými pilíři, vede jednoduché žebříkové schodiště k nádržím a rovněž nezbytné technologické potrubí. Dole v prostoru mezi pilíři je postavena malá přízemní zděná, hladce omítnutá budova pod sedlovou střechou o velmi malém sklonu, která – na rozdíl od vlastní věže vodojemu – je zakreslena na katastrální mapě.