hradiště Hradišťany, nazývané též Mukov

Pravěké hradiště se nachází na hoře Hradišťany severovýchodně od obce Mukova a jižně od obce Štepánova v nadmořské výšce 750 m. Mohutný čedičový masiv s protáhlou vrcholovou plošinou ční do výše 300 metrů nad okolními údolími. Plošina s členitými okraji a s delší osou západ - východ je chráněna prudkými svahy, na severozápadu a jihozápadu pak skalními srázy. Celá plošina se mírně sklání k severu a má vlastní pramen. Na západní straně z ní příčné sedlo vyděluje úzkou protáhlou část. Toto sedlo mohlo nahrazovat příkop. Pro geomorfologický typ zdejšího hradiště používají archeologové označení "Plešivec". Hlavním typologickým znakem je hradba postavená z nasucho kladených kamenů přičemž hlavním důvodem její výstavby nebyla ani tak obranná funkce, ta byla možná až na druhém místě. Prvotním důvodem mohla být snaha oddělit vnitřní plochu symbolicky od světa. Hradiště dvojdílné dispozice zaujímá zhruba západní, mírně vyvýšenou polovinu vlastní plošiny. Představují je dva soustředné kamenné valy.. Prostor mezi valy je označován jako předhradí, prostor uvnitř vnitřního valu jako hradiště. Celková plocha hradiště měří téměř 7 hektarů, vnitřní hradiště 3,5 hektaru. V době zjišťovacího výzkumu podniknutého na Hradišťanech v 50 letech 20. stol. (Z. Váňa, M Šolle) byl kamenný val vnitřního hradiště rozvalený v suť. Vnější val s výjimkou jižní strany vnitřního valu hradiště, ze kterého vybíhal a z druhé strany se do něj vracel, obíhal vnitřní val v průměrné vzdálenosti 170 metrů. Bez bližšího udání umístění byly uváděny ještě části dalšího valu pod úrovní plošiny. Nejmohutnější valy byl patrné na severní straně hradiště. Valy byly 4 až 6 metrů široké a přes metr vysoké. Sondáž vnitřním valem prokázala, že oboustranně lícovaná hradba byla původně 3 metry široká, byla postavena pouze z kamenů a směrem vzhůru se měla kónicky zužovat. Výška hradby měla o něco přesahovat dva metry. Čtyři porušení vnitřního valu považoval M. Šolle za původní vstupy do hradiště. U tří z nich spatřoval oboustranné klešťovité vidlicovitě rozdvojené ukončení, což na žádném dalším hradišti nemá analogie a klešťovité uspořádání ne zcela odpovídá skutečnosti. U značně menšího vnějšího valu předpokládal M. Šolle obdobnou konstrukci hradby jako u valu vnitřního.