hradební bašta, zvaná Husitská

Bašta je mohutná budova z režného zdiva z lomového kamene. Její obdélný půdorys vybíhá na severozápadě do trojstěnného závěru. Na protější straně je k ní přistavěn o něco nižší patrový dům, nad kterým se zvedá cihlový omítnutý lichoběžníkový štít bašty. V jeho středu je drobné obdélné nedělené okénko ve špaletě. Severovýchodní průčelí má u východního nároží opěrák s širokou základnou, směrem vzhůru se zužuje. V jeho dolní části je prolomen dveřní otvor do vnitřní prostory v opěráku. Ve stěně vlastní bašty jsou otvory ve třech úrovních. V dolní úrovni jsou vpravo od opěráku prkenné dveře v otvoru, zakončeném do segmentového oblouku a lemovaném ostěním. Vpravo od dveří je štěrbinová střílna, nahoře a po stranách s mohutným ostěním. Ve střední úrovni je velký, segmentově zakončený otvor v hluboké špaletě, situovaný oproti vstupu v dolní úrovni více vpravo. V otvoru jsou dřevěné dveře, u líce stěny je otvor zabezpečený kovovým zábradlím. V pravé části stěny jsou dvě obdobné střílny, jako dole, každá umístěná v jiné úrovni. Pravá z nich má ostění pouze po stranách, nahoře chybí. V horní úrovni jsou dvě širší střílny či okénka, zde bez ostění. Stěnu zakončuje fabionová hlavní římsa, obíhající až na jihovýchodní stranu celou stavbu. Na jihozápadě je bašta protažená do trojstěnného závěru, jehož střední stěna je rovná a boční šikmé. Ve všech třech stěnách jsou střílny. Ve stěně, navazující na severovýchodní průčelí, je dole střílna s ostěním nahoře a na bocích, ve střední úrovni – více vpravo – druhá, s ostěním pouze po stranách. V horní úrovni je třetí střílna, bez ostění a oproti střílně ve střední úrovni lehce více vlevo. Nároží se střední rovnou stěnou je zhruba do poloviny výšky armováno kvádry, stejně je tomu tak i u nároží s druhou šikmou stěnou. Ve střední stěně závěru je ve střední úrovni střílna s ostěním po stranách, nahoře – více vlevo – je pak střílna bez ostění. Podobně je tomu i v druhé šikmé stěně závěru, kde je střílna ještě zcela dole, dnes těsně nad terénem. Ostění má nahoře i po stranách. Podobně je tomu i v jihozápadním průčelí, kde jsou v dolní úrovni dvě střílny s ostěním nahoře a na bocích. Levá z nich je u styku s šikmou stěnou závěru, druhá poblíž středu stěny. Ve střední úrovni jsou tři střílny bez ostění, rozmístěné dosti symetricky (oproti dolní úrovni více vpravo), nahoře jsou pak střílny dvě. Oproti střední úrovni jsou více vpravo a nemají ostění. U jižního nároží zpevňuje stěnu bašty směrem vzhůru se zužující opěrák. Střecha je na jihovýchodě polovalbová, na severozápadě půljehlancová. Krytinou jsou dvojitě kladené bobrovky. Na severovýchodní a jihozápadní straně jsou ve střeše umístěné vždy dva na šířku orientované obdélné vikýře s dlouhou pultovou střechou, rovněž s bobrovkami.