sloup se sousoším Nejsvětější Trojice

Sloup Nejsvětější Trojice je zhotovený z opuky, zatímco vrcholová plastika je provedena v jemnozrnném pískovci. Obdélný spodní díl hranolového soklu, orientovaný na šířku, dosedá na obdélnou kamennou základnu. Na přední straně je bosa s plastickým orámováním. Tato část přechází přes zvonovnici v hlavní úsek soklu. Na všech jeho stěnách je vpadlé obdélné pole s dovnitř vykrojenými rohy. Na přední stěně je v tomto poli alianční erb Václava Františka Popela z Lobkovic a jeho manželky Marie Žofie Ditrichštejnové, který je provedený v nízkém reliéfu. Podstavec, překrytý profilovanou římsou, nese vysoký sloup s hladkým dříkem a mírnou entazí. Sloup je ukončený jónskou hlavicí zdobenou hlavami andílků a festony s granátovými jablky. Na vrcholu sloupu se nachází socha Nejsvětější Trojice. Zde sedí vedle sebe na obláčcích Kristus (vlevo z hlediska pozorovatele) a Bůh Otec. Kristova záda, pravou paži, klín a nohy halí plášť, horní část těla je nahá. Obě paže jsou ohnuté v lokti – levá ruka s dlaní otočenou vzhůru směřuje dopředu, pravá přidržuje zepředu ve střední partii kříž, opřený o pravé rameno a dole o podložku. Kristus má dlouhé vlnité vlasy a krátký plnovous. Bůh Otec je oděný do dlouhého šatu s širokými dlouhými rukávy. Obě paže má ohnuté v lokti vedle těla. V pravé ruce drží pozlacené, zdobně tvarované žezlo, v levé ruce, opřené hřbetem o levé stehno, sféru s pozlaceným křížkem. Bůh Otec má dlouhý vlnitý plnovous a dlouhé, rovněž vlnité vlasy. Mezi oběma postavami je zasazen pozlacený trn, nesoucí zlacenou svatozář ze střídavě kratších a delších svazků paprsků. Uprostřed svatozáře se nachází socha Ducha svatého v podobě čelně situované holubice s rozepjatými křídly a roztaženým ocasem. Na zadní straně sochy Nejsvětější Trojice sahají bachraté obláčky velmi vysoko, mezi Kristem a Bohem Otcem až k jejich ramenům. Před sloupem je kamenný stupeň, patrně klekátko, po stranách a vzadu ohraničuje sloup mřížové zábradlí s kruhovými a stáčenými zdobnými motivy.