dům

Dům čp. 49 je zděný patrový nárožní objekt, postavený na půdorysu tvaru písmene L. Jihovýchodní průčelí (do Mírového náměstí) chrání v dolní části sokl. První patro je čtyřosé, přízemí dvouosé. Jsou zde dva široké otvory původního podloubí, zakončené do segmentového oblouku. Zatímco v části u východního nároží je podloubí zachováno, v druhé části je zastavěno. V průčelí je tak do otvoru zasazen dřevěný výkladec, rozdělený dvěma svislými příčlemi a poutcem. Kolem otvorů je šambrána, sahající k soklu. U nároží a ve středu člení fasádu pilastr ve vysokém řádu se soklovou patkou a římsovou hlavicí. První patro odděluje profilovaná mezipatrová římsa, přecházející i přes pilastry. Ve všech osách patra jsou stejná okna, zasazená ve špaletě. Jsou dvoukřídlá dřevěná, s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a s dvoudílnou horní částí, vymezenou poutcem. Nahoře a po stranách otvory lemuje šambrána s ušima s kapkou, pod okny je parapetní římsa na dvou volutovitých konzolkách, opatřených vegetabilním dekorem. Stěnu zakončuje hlavní římsa. V klenutém podloubí jsou dva velké otvory. V jihovýchodní stěně je to dřevěný prosklený výkladec, uprostřed s dveřmi do provozovny, nahoře zakončený do oblouku. Podobný, avšak menší, se nachází v druhotně postavené stěně dřívějšího průchodu do další části podloubí. Devítiosé severovýchodní průčelí (do ulice Břežánské) se mezi osami třetí a čtvrtou zprava mírně zalamuje. Fasáda je provedena obdobně, jako průčelí do náměstí. Dole je opět sokl, stěnu člení stejné pilastry – zde jsou po obou stranách os třetí, čtvrté, páté a šesté zleva. Opakuje se i mezipatrová římsa. V přízemí je v ose první zleva oblouk podloubí, následují čtyři dřevěné výkladce. Dole sahají až k soklu, nahoře jsou zakončené do segmentového oblouku. V ose šesté zleva je široký otvor, nahoře tvaru mírného segmentového oblouku. Je v něm dřevěný výkladec, uprostřed s převážně prosklenými dveřmi do provozovny. V ose sedmé zleva je téměř čtvercový dřevěný výkladec, v ose osmé zleva jsou široké dřevěné dveře rámové konstrukce. Vodorovně jsou rozdělené na poloviny, tvoří je tři části – střední je užší, než obě boční. Podobné dveře, avšak pouze jednodílné, jsou i v ose deváté zleva. Všechny otvory lemuje šambrána. Ve všech osách prvního patra jsou stejná okna jako na jihovýchodě. Stěna vrcholí hlavní římsou. Ze severozápadní strany objektu je viditelná horní část prvního patra a trojúhelný štít bez otvorů. Část domu do Mírového náměstí má valbovou střechu, část do ulice Břežánské střechu valbovou. Krytinou jsou bobrovky. Na straně do náměstí jsou ve střeše umístěna tři volská oka (dvě dole, třetí výše, v mezeře mezi dolními) a zděný komín. Na straně do Břežánské ulice je pět volských ok.